Arendal  20170816.Telenor Norge presenterer ny rapport om digital sikkerhet og inviterer sheriffene i cyberspace til debatt. Espen Barth Eide, Stortingskandidat og tidligere forsvars- og utenriksminister deltar i debatten.Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Arendal 20170816.Telenor Norge presenterer ny rapport om digital sikkerhet og inviterer sheriffene i cyberspace til debatt. Espen Barth Eide, Stortingskandidat og tidligere forsvars- og utenriksminister deltar i debatten.Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Statoil inngår kontrakter før Stortinget har godkjent utbygging

Publisert

Statoil inngår milliardkontrakter for utbygging av oljefeltet Johan Castberg før Stortinget har godkjent plan for utbygging. Ap vil revurdere ordningen.

I forslaget til statsbudsjett skriver Olje- og energidepartementet (OED) at det vil gi Statoil samtykke til å inngå kontrakter før plan og drift (PUD) er godkjent av Stortinget, melder Aftenposten. Regjeringen mener Statoil trenger det samtykket for å få «en god gjennomføring og en effektiv feltutbygging».

Espen Barth Eide, Aps fraksjonsleder i Stortingets miljø- og energikomité, mener ordningen bør revurderes.

– Det betyr at Regjeringen binder opp Stortinget til løsninger som kan ha store konsekvenser for lokale interesser, miljø og andre næringsinteresser. Det bør også være i industriens egen interesse at man har gode prosesser som gir tillit hos befolkningen, sier Barth Eide.

– Det er hårreisende at man på denne måten setter Stortinget sjakk matt og tildeler kontrakter før saken er ferdig behandlet i Stortinget, sier SVs Lars Haltbrekken.

OED skriver at alle kontrakter som inngås før PUD er behandlet, må ha en kanselleringsklausul. Regjeringen har skrevet i statsbudsjettet at de forventer Statoil leverer plan for Castberg-feltets utbygging og drift i høst og at saken havner på Stortinget til våren.

(©NTB)