Se videointervju med Statkraft-sjefen om vindkraftsatsingen fremover:

- Vi tar foten litt av gasspedalen. Vi har bestemt oss for at vi ikke aktivt leter etter noen nye prosjekter i Norge

Statkraft-sjefen advarer mot å subsidere en offshorenæring som skal produsere strøm.

Publisert Sist oppdatert

På Vinterkonferansen i Malmø tok enerWE en prat med Statkrafts administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen for å høre mer om dagens nyhet om at Statkraft dropper videre satsing på landbasert vindkraft i Norge.

- Vi tar foten litt av gasspedalen. Vi har bestemt oss for at vi ikke aktivt leter etter noen nye prosjekter i Norge, sier Rynning-Tønnesen til enerWE.

Det er mange som har sterke meninger om landbasert vindkraft, og enerWE spør om motstanden fra aktører som Den norske turistforeningen og deler av miljøbevegelsen har påvirket beslutningen.

- Jeg si at det må gjøres reelle avveininger mellom naturinngrep og vindkraftutbygginger. Det er legitime synspunkter som det bør tas hensyn til, sier Rynning-Tønnesen.

Statkraft dropper imidlertid ikke satsingen på vindkraft. De retter isteden fokuset mot utlandet. De satser videre i blant annet England og Irland, samt at de ser på satsinger i Sør-Amerika og India.

- De planene vi har nå er å satse aktivt videre på vindkraft på land, sier Rynning-Tønnesen.

Tidligere var Statkraft involvert i havvind, men Statkraft-sjefen avviser at de ser på muligheten for å gå inn i det markedet igjen.

Mange peker på havvind som et bedre alternativ, men enn så lenge er det dyrere å utvikle havvindprosjekter enn landbasert vindkraft, og Equinor har for eksempel sagt at de må ha 2,5 milliarder kroner i støtte fra Enova hvis de skal få regnestykkene til å gå opp for å satse på havvindparken Hywind Tampen.

- Enova er et fantastisk godt instrument for å drive teknologiutvikling, men vi må ikke lage et nytt subsidieregime for havvind. Det vil være feil å etablere en subsidiere en offshorenæring for produksjon av strøm, sier Rynning-Tønnesen.

Se hele videointervjuet øverst i artikkelen.