Fra venstre: Astrid Hoem (AUF), Therese Hugstmyr Woie (Natur og Ungdom) og Daniel Skjevik-Aasberg (Unge Høyre).
Fra venstre: Astrid Hoem (AUF), Therese Hugstmyr Woie (Natur og Ungdom) og Daniel Skjevik-Aasberg (Unge Høyre).

Ungdomspolitiker: - Vannkraftens avgiftssystem er dårlig politisk deal

Tok debatten om vannkraft etter Statkrafts nye rapport.

Publisert Sist oppdatert

I går kunne Statkraft legge frem sin rapport «Lavutslippsscenarioet 2020», og i den forbindelse debatterte tre ungdomspolitikere den norske vannkraften. De tre som var samlet til ordskifte, var Unge Høyre leder Daniel Skjevik-Aasberg, nestleder Astrid Hoem i AUF og leder Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom.

Vannkraften er eid av oss alle. Det er vårt felles arvesølv.

Astrid Hoem

Analysene i rapporten viser at investeringene nå flyttes raskt fra fossilt til fornybart. Og globale tall viser at etterspørselen etter kull, olje og gass falt vesentlig mer enn etterspørselen etter fornybar energi i første kvartal i år.

Blant spørsmålene ungdomspolitikerne diskuterte, var hvordan man bør sikre norsk vannkraft for fremtiden og styrke den videre.

I tillegg til å utnytte kapasiteten ved eksisterende vannkraftverk bedre enn i dag, tok AUF-nestleder Astrid Hoem til orde for en gjennomgang av avgiftssystemet til vannkraften.

Astrid Hoem er nestleder i AUF.
Astrid Hoem er nestleder i AUF.

- Når man kan legge opp et så godt avgiftssystem til deler av oljenæringen, men ikke kan tilby akkurat det samme til vannkraft, så mener jeg det er en dårlig politisk deal, hvis vi skal inn i et mer grønt samfunn, mener hun.

Hoem etterlyste politikere som tør å investere i vannkraften - ikke bare snakke om det.

- Vannkraften er eid av oss alle. Det er vårt felles arvesølv. Jeg tror man kan får til masse bra med vannkraften, men da må man også ha politikerne må tørre å satse både penger i budsjettet og snakke mye om det, uttalte hun.

Unge Høyre: - Stortinget bør si ja til flere utenlandskabler

Leder Daniel Skjevik-Aasberg i Unge Høyre var rørende enig med Hoem både i at eksisterende vannkraftverk må oppgraderes men også at skatte- og konsesjonsregler for kraftbransjen bør endres.

Det skal faktisk skal lønne seg å investere i oppgradering av vannkraftverk.

Daniel Skjevik-Aasberg

Daniel Skjevik-Aasberg er leder i Unge Høyre.
Daniel Skjevik-Aasberg er leder i Unge Høyre.

- Man er nødt til å gjøre noe med videre satsing på oppgradering av eksisterende vannkraft og utbygging av nye vannkraftverk. Fordi det er et stort potensial både for småkraft og storkraft hvis man gjør noe med skattereglene. Og der mener jeg at man for eksempel må se på grunnrenteskatten, helt åpenbart. Den hindrer samfunnsøkonomiske lønnsomme investeringer, også tenker jeg også det at det er ikke så dumt å se på muligheten for å lage for eksempel noen fradragsordninger - at det faktisk skal lønne seg å investere i oppgradering av vannkraftverk. Så skatteregler og konsesjonsregler for å bygge ut mer fornybar kraft er viktig, sa Skjevik-Aasberg.

Men han trakk også frem at kraftoverskuddet må eksporteres - og tok til orde for flere utenlandskabler.

- Når vi har så stort kraftoverskudd som Norge jo har, så er det jo helt meningsløst å produsere enda mer kraft hvis du ikke kan selge den til noen. Så jeg tenker at hvis man skal få noen nytte av den fornybare kraften vi produserer, så er man nødt til å eksportere den til et sted, og da må man bygge flere kraftkabler til prisområder hvor det er høyere kraftpris enn i Norge, og da mener jeg det er en liten unnlatelsessynd faktisk, at man setter foten ned for gode, lønnsomme prosjekter som gjør at verdien av norsk vannkraft blir større, som kan skape mere inntekter for de offentlig eide kraftselskapene som vi jo har, og hvor pengene går direkte tilbake igjen til fellesskapet. Så jeg tenker at flere utenlandskabler er noe Stortinget bør si ja til.

- Slutt å pushe gass

Når leder Therese Hugstmyr Woie i Natur og Ungdom hører de to andre debattantenes enighet om oppgradering av vannkraften, kommenterer hun tørt;

Jeg er for å skape den aksepten for at vi har tatt det i riktig rekkefølge og hentet ut den krafta som gjør minst vondt først.

Therese Hugstmyr Woie

- Og vi hører jo her nok en gang, at det er en helt enorm enighet om oppgradering av vannkraft og bruke skattereglene på det. Så det er kjemperart at ikke det har skjedd før. Det trenger vi før vi begynner å presse vindkrafta inn i mer sårbare områder. Jeg er for å skape den aksepten for at vi har tatt det i riktig rekkefølge og hentet ut den krafta som gjør minst vondt først.

Therese Hugstmyr Woie er leder i Natur og Ungdom.
Therese Hugstmyr Woie er leder i Natur og Ungdom.

Nå ønsker Woie at Norge tar et aktivt standpunkt til gass som balansekraft.

- Hvis vi vil at den balansekraften vår i vannkrafena skal bli viktig ved at kraftutveksling skal bli løsningen, ja da må Norge slutte å pushe gass som balansekraft. Da må vi ha en gradvis nedtrapping av oljenæringen for å sette fart på omstilling og bort fra bruk av fossil brensel i Europa, for da får vi den her økte etterspørselen etter vår fornybare energi og kraftutveksling, avsluttet hun.

Powered by Labrador CMS