Stålhvelving halverer stråling fra Tsjernobyl

Publisert

Den radioaktive strålingen på og rundt reaktoren som brant i Tsjernobyl i 1986, er halvert etter at en ny stålkonstruksjon har kommet på plass over den skadde reaktoren.

Konstruksjonen av det nye overbygget har pågått siden 2012 og skal etter planene være helt ferdig først til neste år, men allerede nå har det nye «skjoldet» gitt resultater.

– Dette har hatt en effekt helt siden stålhvelvingen ble satt på plass over reaktoren, sier Sergij Kondratenko, som er nestsjef for prosjektet. Den nye konstruksjonen kom på plass i november og dekker hele bygget med den skadde reaktoren.

Atomkatastrofen i Tsjernobyl i det daværende Sovjetunionen inntraff 26. april 1986 da det oppsto en dampeksplosjon og en påfølgende brann i reaktor nummer 4 ved kjernekraftverket. Ulykken krevde 31 liv umiddelbart, men langtidseffekten radioaktive strålingen er fortsatt ikke fullstendig kartlagt. Den knyttes blant annet til kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn.

I mange år var reaktoren dekket av en betongsarkofag i et forsøk på å hindre videre stråling. Det er denne som erstattes av den mer omfattende stålkonstruksjonen som nå er på plass.

Byen Pripjat, som ble bygget for å huse blant annet arbeiderne på kraftverket, ble fraflyttet få dager etter ulykken. Den er fortsatt ubebodd. Tsjernobyl og Pripjat ligger i Ukraina, rundt 15 mil nord for hovedstaden Kiev. (©NTB)