Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Strømeksporten utgjorde 4,8 prosent av kraftomsetningen

Selv med store strømoverskudd utgjorde ikke strømeksporten så stor andel av den norske kraftomsetningen i oktober.

Publisert

2020 har vært et spesielt år for kraftbransjen og det norske strømmarkedet. Mens fjoråret endte med et marginalt kraftoverskudd, har Norge i år produsert langt mer strøm enn vi har klart å forbruke selv.

Vannmagasinene har vært fulle, og vannkraftverkene har derfor vært nødt til å produsere selv om strømprisene har vært lave. Samtidig har det blitt mer strømproduksjon fra vindkraft i både Norge og Norden, og den milde vinteren har sørget for lavere forbruk av strøm til oppvarming.

Det har åpnet muligheten for å eksportere strøm til utlandet, og i perioder har utenlandskablene stort sett blitt brukt til eksport. Oppdaterte tall fra SSB viser imidlertid at det fortsatt er relativt lite av kraftomsetningen som kommer fra eksportmarkedet.

I oktober viser tallene fra SSB at det totalt ble omsatt strøm for litt under 9,7 milliarder kroner. Det er en nedgang på hele 36,2 prosent sammenlignet med oktober i fjor.

Av dette kom brorparten fra innenlandsmarkedet. Der sto kraftforsyningen for 9,2 milliarder kroner, og det utgjør 95,2 prosent av omsetningen.

Strømeksporten sto på sin side for totalt 461 millioner kroner i oktober, og det utgjorde totalt 4,8 prosent av kraftomsetningen.