- Økte strømregninger er prisen vi betaler for å ha elektriske biler og andre apparater som har sitt verdiforslag knyttet til større effekt

Publisert

Salvador Baille er daglig leder i Intelis og ekspert innen bedriftsinnovasjon. Han uttaler seg ofte om teknologi til riksdekkende næringslivsaviser, og han har også en blogg og en podcast sammen med nettavisen Shifter.

Vi i enerWE synes det er spennende å følge med på Salvador Baille, og har derfor invitert han med på en sommerprat.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- Jeg har vært litt i Norge, og to ganger i Spania, hvor jeg er opprinnelig fra. En gang med kompiser på Gran Canaria og en gang med barna i Barcelona. På Gran Canaria har jeg oppdaget steder de fleste turistene ikke vet om. I Barcelona har det vært kos med familie og venner.

- Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- Jeg sjekker jobbmail hver dag i tilfelle noe viktig har kommet inn. Jeg følger ikke med på notifications på Facebook og LinkedIn.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er det rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer både i Norge og Europa. I Hellas har skogbranner også tatt liv. Tror du den varme sommeren er et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Jeg tror ikke at å sende massive mengder CO2 i atmosfæren hjelper å ivareta den økologiske balansen, men er usikker på den kvantitative påvirkning av dem. Likevel prøver jeg å hjelpe. Jeg har ikke bil og bruker nesten alltid offentlig transport. For cirka ett år siden begynte jeg å spise mye mindre kjøtt, spesielt storfe som bidrar signifikant til CO2 utslipp, og jeg drikker lite melk. Funfact: Jeg trener regelmessig og jeg har jeg ikke merket noen prestasjonsforskjell i det hele tatt.

- Tror du strømregningene øker i tiden fremover?

- Ja. Det er uungåelig. Det er prisen vi betaler for å ha elektriske biler og andre apparater som har sitt verdiforslag knyttet til større effekt. Jeg synes at en strømfaktura som tar i betraktning både forbruk og effekt er en god idé. Dermed betaler de som krever mer av vårt felles kraftnett mer.

- Er du bekymret for at roboter vil overta din jobb?

- Ikke umiddelbart. Min jobb er vanskelig å standardisere eller å tegne på et flytdiagram. Dessuten baseres den i stor grad på kommunikasjon mellom flere mennesker samtidig, forstå særinteresser og intern politikk. Alle disse elementene er mildt sagt vanskelige å replisere for en robot per i dags dato.

- Tesla går kanskje av børs. Hvorfor? Hva betyr dette for selskapet? For investorene?

- Å ta et selskap av børs har vanligvis to årsaker:

- At gründeren og største eieren føler seg angrepet av analytikerne og andre aksjonærer, som ikke forstår deres visjon, noe som kan føre til at gründeren kan bli fjernet fra lederrollen. I så fall dreier det seg om en forsvarsmekanisme.

- At noen mener at prisen til selskapet er lav i forhold til kontantstrømmene som kan genereres i fremtiden enten i isolation eller som oppkjøpskandidat for fremtidige takere.

Han fortsetter.

- I begge tilfellene kan de fleste investorene forvente at aksjene blir kjøpt til en premium-pris. De fleste sånne operasjoner blir finansiert med at selskapet tar opp ekstra gjeld som brukes på å kjøpe aksjene fra markedet, noe som kan gjøre selskapet finansielt sårbart på sikt.

Han forteller at Toys R Us døde på denne måten.

- I Tesla-tilfellet tror jeg nok at det er den første grunnen som gjelder, samtidig som Elon Musk virker som helt uberegnelig i det siste. Dessuten drukner Tesla i gjeld allerede, noe som gjør en sånn operasjon spesielt vanskelig å gjennomføre.

- Har du vurdert solceller på egen bolig?

- Nope. Kanskje burde jeg det?

- Du kan invitere med deg tre gjester på fjelltur for å diskutere klimaendringene. Hvem velger du:

- Jeg velger deg (red. anm: Chul Christian Aamodt), Christine Lagarde og Thina Saltvedt.

Powered by Labrador CMS