Sommerprat: -Lad batteriene for en krevende høst!

Publisert

Oppfordringen kommer fra Olje- og Energiminister Tord Lien som har satt av tid til en prat om hva sommeren i år bringer.

I serien sommerprat blir vi kjent med lesere av enerWE, medlemmer i TEAM enerWE og de som jobber i enerWE.

Navn: Tord Lien

Stillingstittel: Olje- og energiminister

Arbeidssted: Oslo

Familiesituasjon: Gift, to døtre på 9 og 5 år.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Hverdagene mine består av mye reising ettersom jeg bor i Trondheim og jobber i Oslo. I tillegg til å pendle reiser jeg mye både i Norge og ellers i Europa.

Statsråden forteller at en vanlig dag som oftest starter tidlig, for å få tid til å planlegge og forberede dagen. Fra kl 08.30 går det som regel slag i slag.

- Dersom jeg er ute på reise er hensikten med turen ofte å besøke energisystemer i Norge eller i Europa. Det europeiske markedet for krafthandel er svært viktig for Norge, og det er viktig for meg å kjenne dette godt. Er jeg på kontoret i Oslo er det ofte møtedager der jeg jobber sammen med mine egne ansatte i Olje- og Energidepartementet, beslutningstakere, eksterne kontakter, eller regjeringen.

Om det ikke er helt som en flue på veggen, gir Lien oss et lite innblikk i hvordan statsrådene som til sammen utgjør Regjeringen samarbeider.

- Regjeringen møtes ofte og beslutningene tar vi sammen. Alle er kollektivt med i diskusjonene, og det betyr at vi bruker mye tid sammen og kjenner hverandre godt. Det at vi bruker mye tid sammen gir en positiv effekt gjennom et godt arbeidsmiljø og samarbeid blant statsrådene.

Hva er et spennende prosjekt du holder på med på jobb for tiden?

- Akkurat nå er det mest spennende prosjektet mitt ferie.

Lien forteller at han så langt har hatt 1,5 uke med ferie i Vesterålen, og at han onsdag denne uken kom hjem fra EU`s uformelle Energiministermøte i Bratislava.

- Nå venter 14 dager i Spania sammen med gode venner fra både politikk og nærmiljø. Når vi kommer hjem skal jeg teste fotballferdighetene mine i den tradisjonelle showkampen på Norway Cup.

Hva gir deg max sommerstemning?

- Sol! svarer statsråden raskt.

- Med så mange reisedøgn som jeg har er det godt å være hjemme når jeg har fri. Imidlertid er det ingen garanti for at det er sammenheng mellom sommer på kalenderen og sommer på gradestokken, men godt sommervær i Vesterålen der jeg er født og oppvokst kommer langt opp på lista over det som skaper sommerstemning for meg.

Hvem ferierer du med i år?

- I år blir det Spania med mine aller nærmeste og venner av familien vår.

Hva er sommerplanene dine i år?

- Det beste fra to verdener, Vesterålen og Spania.

Hva setter du mest pris på når du har fullstendig fri? Eller, kan en statsråd ta helt fri?

- Det er viktig å ta seg fri, også for statsråder.

Lien forklarer at for ham det sentralt å være bevisst måten han jobber på slik innsatsen balanseres riktig. For statsråder som for oss andre er mobilen alltid i nærheten, og det er vanskelig å ta helt fri.

- Likevel kobler jeg av når jeg har ferie, og jeg vet at folkene rundt meg gjør en solid jobb. Trenger de at jeg involverer meg sender de en sms, slik at jeg ikke trenger lese e-postene i dét mobiltelefonen forteller at de kommer.

Ministeren forteller at gode avtaler og arbeidsmåter gjør at det pleier å gå veldig fint.

- Fra både kollegaene mine i OED og ved Statsministerens kontor er terskelen høy for å ta kontakt når det er ferie, men det er klart at jeg er tilgjengelig når det er behov for det.

- Når jeg først har fri liker jeg godt å trene, men aller best liker jeg å gå i fjellet sammen med kona mi og døtrene våre. Hvert andre år drar jeg med en gjeng kamerater til Skottland, og det setter jeg også høyt.

Hva gjør du for å komme skikkelig i feriemodus?

- Normalt trenger jeg litt tid for å lande. Den siste uken på jobb før ferien går tempoet ned og feriefølelsen kommer snikende. Ofte prøver vi å få til en lunsj med kollegaer for å gå inn for landing før ferien starter. I år derimot var det full gass til siste slutt, og da trenger jeg en dag eller to der jeg lar humla suse for å finne roen.

Hvilke prosjekter eller oppgaver gleder du deg til å komme i gang med etter sommeren?

Vi har lagt bak oss et utrolig begivenhetsrikt halvår. I en historisk krevende periode for industrien har vi behandlet et betydelig antall søknader og fordelt tildelinger i 23. Konsesjonsrunde.

I april ble Energimeldingen lagt frem, og Lien forteller at det er mange aktiviteter for å følge opp de fire satsningsområdene i meldingen.

- Det er fremdeles stor interesse for norsk sokkel og det skjer spennende ting flere steder, blant annet i Barentshavet der Johan Castberg er et av de store feltene. Prosessene knyttet til konsolideringer, oppkjøp og fusjoner ser jeg også frem til å følge utover høsten, forteller han.

Er det noe annet du ønsker fortelle om?

- Jeg vil gjerne få nevne at jeg synes det er viktig å ta en pause nå, det er mye som skjer, men nå får vi ikke gjort så mye mer nå når sommerferien er over oss. Så jeg vil oppfordre ledere i industrien, fagforeningene og andre som har sitt virke innen oljenæringen til å lade batteriene til en krevende høst. Det er mye hardt arbeid igjen før situasjonen er avklart, men jeg setter stor pris på god dialog og godt samarbeid!

Powered by Labrador CMS