Oslo  20170711.Illustrasjonsbilde av norske kroner, euro og amerikanske dollar.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20170711.Illustrasjonsbilde av norske kroner, euro og amerikanske dollar.Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Solide bonusutbetalinger til norske toppsjefer

Publisert

25 av landets best betalte toppledere fikk til sammen over 200 millioner kroner i bonus i fjor, langt mer enn samlet lønn på drøyt 130 millioner kroner.

Mange toppsjefer økte sine utbetalinger kraftig i fjor etter å ha mottatt mer i bonus enn i lønn fra selskapene de leder. Av de 25 sjefene med høyest bonus, var det hele 20 som hadde større bonus enn lønn, skriver Dagens Næringsliv.

Det fremgår av avisens gjennomgang av norske selskapers utbetaling av lønn og bonus inkludert aksjeopsjoner til de best betalte daglige lederne i Norge.

Professor Kjell G. Salvanes ved Norges handelshøyskole har et klart inntrykk av at bonusfesten har skutt fart de siste årene. Han tror hovedårsaken er tøffere kamp om talentene.

– Skal man sikre seg de aller beste topplederne – «superstjernene» – må man tilby høy lønn. Og da er det lett å komme med en lukrativ bonusordning på toppen av fastlønnen. Bonus blir dermed et viktig rekrutteringselement, sier han.

Han tror bonusfesten vil vedvare, men synes ikke det er opplagt at gode bonuser nødvendigvis gjør at ledere presterer bedre.

(©NTB)