Solformørkelse kan skape problemer for solkraften

Publisert

21. august skal det være en solformørkelse der månen dekker solen. Ifølge nettstedet Himmelkalenderen, som drives av astronomen Jan-Erik Ovaldsen, er det snakk om en ørliten solformørkelse i Sørvest-Norge.

I USA derimot, er det snakk om en total solformørkelse, og det er noe som kan skape problemer for kraftnettet. Der utgjør solenergi mellom en og to prosent av strømmen som produseres til kraftnettet.

Det er i seg selv ikke et kjempestort problem, og det forventes ikke store strømavbrudd under solformørkelsen. USA har flere tidssoner, og klokken 14:21 lokal tid vil solformørkelsen starte i California.

- Månen vil dekke 76 prosent av solens stråler i Nord-California, og 58 prosent i Sør-California, sier Anne Conzalez, talskvinne for en uavhengig systemoperatør i California, til Wired.

De forventer at solformørkelsen vil være omfattende nok til at strømproduksjonen faller med hele 6.000 megawatt i de to og en halv timene som solformørkelsen vil vare. Ifølge Wired tilsvarer det strømforbruket til 6 millioner hjem i California.

Den tapte strømproduksjonen er en liten utfordring. Det store problemet er at solformørkelsen gjør at strømproduksjonen reduseres raskt og kommer raskt tilbake. Det fører til press på resten av kraftnettets evne til å produsere og absorbere nok strøm. Etterhvert som månen dekker for solen forventer kraftselskapet at de vil miste 70 megawatt pr. minutt.

De har forberedt seg på dette i et år nå, blant annet med hjelp fra NASA. For å sikre en stabil strømforsyning gjennom solformørkelsen har de lagt opp til å bruke mer naturgass, og de har lagt ned mye jobb i å sørge for at ingen kraftanlegg er nede for vedlikehold. De har også sørget for at alt ligger tilrette for et jevnt trykk i rørene som frakter naturgassen.

I Norge er ikke solkraften like utbredt, og som nevnt vil heller ikke solformørkelsen gi så stort utslag her i landet. Det blir derfor neppe noe mer en et kuriøst tilfelle å følge med på for entusiaster med egne solpanel.

Dersom Norge hadde kommet lenger i utbyggingen av solkraft ville det heller ikke skapt store problemer ettersom vi har vannkraften som enkelt kan regulere hvor mye strøm som produseres. De er nå 79,5 prosent fulle, og ville således hatt mer enn nok å gå på hvis det skulle blitt behov for det

– Norsk kraft kan absorbere mer solenergi på grunn av vannkraften. Solkraften produserer mye på våren før snøen smelter og magasinene er tomme, forklarte Bjørn Thorud i MultiConsult til enerWE tidligere i sommer.

Så mens USA's kraftanlegg jobber på spreng med å forberede seg på problemene som solformørkelsen kan skape, kan norske kraftprodusenter ta det med ro og bare nyte solformørkelsen i ro og mak.

Les også: