- Vi skal bygge et storskala forsknings- og testanlegg for solceller og batteri

Publisert

Fotballklubben Odd skal bli Europas grønneste fotballklubb, og med seg på laget har de sponsoren Skagerak Energi. De bruker fotballstadionen som et testanlegg for å finne ut hvordan de skal utnytte solceller og batterier andre steder i sitt eget strømnett. enerWE tok en prat med Thor Bjørn Omnes for å høre hva de vil med denne satsingen.

- For vår del er det vi bygger på Skagerak Arena primært et forsknings- og testanlegg for solceller og lagring i nettet. At det kan kombineres med Odds ambisjon om å være Europas grønneste fotballklubb er en ren bonus, sier Omnes til enerWE.

Han forteller at de installerer solceller på stadiontaket som samler inn solenergi på dagtid. Denne strømmen lagres så på store batterier, og så brukes strømmen til å lyse opp og drive fotballarenaen på kveldstid.

- Vi skal bygge et storskala forsknings- og testanlegg for solceller og batteri. Vi skal teste hvordan dette fungerer, for å lære om dette med lagring for bruk i andre deler av nettet vårt, sier Omnes.

Mange er skeptiske til om det er fornuftig å satse på solceller i et land som Norge. Skagerak Energi ser på dette som et spennende satsingsområde, men er klar på at de må se an resultatene før de kan konkludere med hva slags satsing det blir i fremtiden.

- Skagerak Energi er primært et vannkraft- og produksjonsselskap, men nå skal vi lære mer om det med solceller så kan vi etterhvert fortelle mer om hvilke erfaringer vi har gjort med det, sier Omnes.

For andre land er satsing på solenergi et stort miljøløft sammenlignet med dagens kullforbruk. Slik er det ikke i Norge hvor vår eksisterende energikilde allerede er fornybar. 96,1 prosent av vår strøm kommer fra vannkraft, mens resten kommer fra solenergi, vindkraft og fjernvarme.

- Norge har vært fornybare i hundre år. Vi har produsert vannkraft i hundre år, og vi kommer til å produsere fornybar vannkraft i hundre år til, sier Omnes til enerWE.