Statsråd Ola Elvestuen fikk overlevert et notat om norsk solenergi fra Solenergiklyngen tirsdag 14 januar.
Statsråd Ola Elvestuen fikk overlevert et notat om norsk solenergi fra Solenergiklyngen tirsdag 14 januar.

- Ulogisk at Enova og Plusskundeordningen til NVE ikke henger sammen

Representanter for solbransjen møtte statsråd Ola Elvestuen.

Publisert Sist oppdatert

I går møtte representanter for Norsk solenergiforening og Solenergiklyngen statsråd Ola Elvestuen i Klima- og miljødepartementet - for å overlevere et policynotat om solenergistøtten i Norge.

Det var ansvarlig for policy og bærekraft i Solenergiklyngen - Barbro Renland Nordby, sammen med administrerende direktør Andreas Thorsheim i Otovo - som representant for solenergiselskapene, som møtte statsråden i går.

Andreas Thorsheim (Otovo) og Barbro Rernland Nordby (Solenergiklyngen).
Andreas Thorsheim (Otovo) og Barbro Rernland Nordby (Solenergiklyngen).

I møtet pekte de to på flere mulige tiltak for å få flere bedrifter og privatpersoner til å hente energi fra sol.

- Vi ønsker å øke maksgrensen for Enova-støtte fra 15 kWp til 100 kWp. Dette handler om anleggene, og det virker tilfeldig at grensen er satt på akkurat 15, sa Nordby da hun startet på presentasjonen av de fem tiltakspunktene de mener bør gjennomføres for å få en forbedret solcellepolitikk i Norge.

De fire andre punktene er; å inkludere flere typer mottakere som kunder som leaser anlegg, kjøper nybygg eller bor i borettslag, øke det variable støttebeløpet per kWp fra 1.250 kroner til 1.500 kroner, innføre støtte til batterier på samme vilkår som for solceller og beholde støtten til solfangere uendret.

Kommer til kort

For ifølge Solenergiklyngen er Norge blant annet det landet i Europa som har kommet kortest når det gjelder solceller til privatboliger, landbruk og borettslag.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen.
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Elvestuen stilte spørsmål om hvor langt unna Norge er for å være konkurransedyktige. Da var ikke Thorsheim vanskelig å be.

- Jeg tror det er to svar på det. Det ene er at det er ganske geografisk betinget. Rundt Oslofjorden er man jo veldig tett på å være konkurransedyktig. På vestlandet, Midt-Norge og nordover er det klart at det er litt lenger igjen, det er rett og slett færre soltimer. Også er det en mindre verdikjede og færre leverandører, så da blir prisene høyere, svarte han.

Del to av svaret fra Thorsheim handlet om å legge til rette for forskjellig type mottakere.

- Det å ta med nybygg, gjør at du får veldig mye lavere pris - ikke fordi det blir høyere støttebeløp, men det gjør at du tar beslutningen på riktig tidspunkt, uttalte han.

Thorsheim tok også til orde for å tette «hullene» i dagens ulike ordninger.

- De forslagene her handler ikke bare om mer, mer, mer penger og høyere og høyere størrelser, det handler om å tette noen hull. Og de hullene som er i dag, er at Enova-støtten slutter på 15 kW, plusskundestøtten varer opp til 100 kW - da har du et hull mellom 15 og 100 kW. Der er det ingenmannsland. Det som faller inn der, er typisk mellomstore anlegg som låver, bondegårder og borettslag, så det er ulogisk at Enova og Plusskundeordningen til NVE ikke henger sammen, uttalte han.

Powered by Labrador CMS