Tror solenergi kan bli Europas raskest voksende energikilde

Publisert

EU-kommisjonen har bestemt seg for å droppe tollavgift på solpanel importert fra Kina. I en pressemelding skriver Sun Investment Group at det kan sørge for at solenergi blir den raskest voksende energien i Europa innen 2020.

I 2013 innførte EU en tollavgift på opptil 64,9 prosent på solpanel importert fra Kina. Tollavgiften ble pålagt for å beskytte europeiske solpanelprodusenter som i 2013 risikerte å miste 25.000 jobber som følge av billige solpaneler importert fra Kina.

EU-beslutningen ble tatt 3. september, og må ses i sammenheng med at EU forsøker å hente 15 prosent av sin elektrisitet fra fornybar energi innen 2020 og 32 prosent innen 2030. Til sammenligning får Norge tilnærmet 100 prosent av elektrisiteten fra fornybare energikilder, og det skyldes primært at litt i overkant av 95 prosent av strømmen kommer fra vannkraft.

Sun Investment Group tror lettelsene i tollavgiften kan kutte strømmodulprisen med så mye som 30 prosent.

- Solenergi er allerede den mest konkurransedyktige energien i Sør-Europa. Med økende CO2-priser og reduksjon av pris for solmoduler, vil solenergi sannsynligvis bli den mest konkurransedyktige energiformen i brorparten av EU innen 2020, sier Deividas Varabauskas, CEO i Sun Investment Group.