Foto: Acciona
Foto: Acciona

Installerte solceller på vindturbin

120 solcellepaneler sikrer strøm til hjelpesystemene når det ikke blåser.

Vindturbiner genererer strøm når vinden blåser. Da bruker den litt av den produserte elektrisiteten til å drifte vindturbinens hjelpesystemer. Disse hjelpesystemene må gå hele tiden, og det betyr at de må få tilført strøm når det ikke blåser nok.

Nå forteller ACCIONA at de har montert 120 solcellepaneler på en 80 meter høy vindturbin. Dermed har de en hybridløsning som kan gi strøm til hjelpesystemene selv om det ikke blåser - så lenge det er på dagtid mens solen skinner.

Systemet er montert i Breña vindmøllepark i Albacete i det sørøstlige Spania, og der er det stort sett sol på dagtid.

— Hybridiseringsprosjektet i Breña optimaliserer bruken av plass til fornybar energiproduksjon. Det vil samtidig gjøre det mulig for oss å teste effektiviteten i organisk fotovoltaikk, en teknologi som vi tror har en av de beste forutsetningene for videreutvikling. Det er derfor vi har bestemt oss for å prøve dette nå, sier Belén Linares, innovasjonsdirektør i ACCIONA Energia.

Systemet er installert i en av turbinene til Breña vindpark, som ACCIONA eier og driver. Turbinen er en AW77 / 1500 av Nordex-Acciona Windpower-teknologi, montert på et 80 meter høyt ståltårn.

Det er 120 solcellepaneler installert på tårnet mot sørøst-sørvest for å fange maksimalt sol gjennom hele dagen. De er fordelt på åtte forskjellige høyder, og dekker rundt 50 meter av tårnets overflateareal. De fotovoltaiske moduler har en total kapasitet på 9,36 kilowatt (kWp), og er bare 1 millimeter tykke. Hver av de har et overflateareal på 5 986 x 308 mm.

Ideen er en del av et omfattende innovasjonsprosjekt drevet av ACCIONA for å studere en rekke nye fotovoltaiske teknologier, med sikte på å oppdage mer effektive løsninger.