- Solenergi har svært få likheter med olje, gass og offshore vind

Publisert

I dag ble det kjent at Statoil kjøper seg inn i sitt første solenergiprosjekt. Det skjer i Brasil der Statoil nå har kjøpt 40 prosent av et solprosjektet Apodi som skal få en kapasitet på 162MW, noe som tilsvarer strømforbruket til 162.000 husstander.

Olje- og energiministeren er godt fornøyd med at Statoil nå gjør dette grepet.

- Statoil fører en stor satsing på fornybar energi. At selskapet nå går inn i sitt første solprosjekt vil ytterligere styrke denne satsingen, noe som jeg synes er gledelig, sier olje- og energiminister Terje Søviknes, til enerWE.

Nyheten ble også godt mottatt av miljøorganisasjonen Zero, som påpeker at det er mye som blir nytt for Statoil når de nå går inn på solenergi.

– Dette ser ut som et fornuftig og forsiktig første steg inn i solenergi for Statoil, og en mulighet for å teste om Statoil hører hjemme i solenergi. Solenergi har, både under utbyggingsfase og driftsfase, svært få likheter med olje, gass og offshore vind. Jeg applauderer at Statoil tester ut, og håper de finner sin rolle, sier Marius Holm, daglig leder i Zero til enerWE.

Når enerWE spør Statoil om dette er det første av flere solprosjekter, får vi til svar at dette er det første og at Statoil må gjøre seg erfaringer her først.

- Først og fremst skal vi nå være med og bygge ut og levere Apodi-prosjektet på en trygg og sikker måte, og ta med oss verdifull erfaring og kompetanse videre. Vi har ingen konkrete planer for flere prosjekter. Sol er i tillegg til vind den fornybare energien som vokser mest, og Statoil har en klar ambisjon om å vokse i lønnsom fornybar energi, noe som gjør det naturlig å vurdere flere muligheter også innen sol framover, sier Elin A. Isaksen, kommunikasjonssjef for nye energiløsninger i Statoil, til enerWE.

Hun mener at selv om solenergi er et nytt område for Statoil, har de mye relevant erfaring innen prosjektstyring og utbygging som vil komme godt med i arbeidet innen solenergi.

- Vi har et lite miljø innenfor enheten for nye energiløsninger, men vi har lang erfaring innenfor prosjektutvikling og utbygging. Gjennom dette prosjektet vil vi delta med personell og tjenester både fra Brasil og Norge, og det vil bygge opp vår kompetanse innenfor solområdet, sier Isaksen.

Solenergi en en veldig raskt voksende energikilde, men prisnivået er et helt annet enn det Statoil er vant til fra sitt arbeid offshore med olje og gass.

- I motsetning til olje og gass som har en global pris, vil dette variere fra prosjekt til prosjekt og fra region til region når det gjelder sol- og vindprosjekter. Derfor må man gjøre en vurdering fra prosjekt til prosjekt om de lokale betingelsen er attraktive. Dette prosjektet er helt i tråd med vår strategi om gradvis å komplementere vår olje og gas-portefølje med lønnsom fornybar energi, sier Isaksen.

Les også:

Powered by Labrador CMS