Norwegian Prime Minister Erna Solberg, right, attends a meeting with France's Prime Minister Bernard Cazeneuve, at the Hotel Matignon, in Paris, Tuesday, Jan. 31, 2017. (AP Photo/Thibault Camus)
Norwegian Prime Minister Erna Solberg, right, attends a meeting with France's Prime Minister Bernard Cazeneuve, at the Hotel Matignon, in Paris, Tuesday, Jan. 31, 2017. (AP Photo/Thibault Camus)

Solberg tror Parisavtalen vil overleve Trump

Publisert

Verden venter nervøst på svar fra USAs president om hva han vil gjøre med Parisavtalen. Norge vil stå ved den uansett, lover statsminister Erna Solberg (H).

NTB var med Solberg da hun denne uka besøkte Frankrikes statsminister Bernard Cazeneuve i byen der klimaavtalen ble vedtatt.

Avtalen ble banket igjennom med en liten grønn hammer på konferansesenteret Le Bourget i Paris lørdag 12. desember 2015. For første gang hadde verden klart å samle seg bak en klimaavtale som stilte krav til absolutt alle.

Nå kan avtalen lide et alvorlig tilbakeslag hvis USAs president Donald Trump gjør alvor av truslene fra valgkampen om å forlate den.

– Jeg tror ikke bare franskmenn skal være nervøse for Parisavtalens skjebne. Det bør vi alle som er avhengige av det globale miljøet, sier Solberg til NTB.

Tror avtalen vil overleve 

Statsministeren tror likevel at avtalen vil overleve et dolkestøt fra USA.

– Jeg tror det er en tyngde i Parisavtalen som gjør at den vil fortsette. Det blir et tilbakeskritt hvis amerikanerne ikke følger opp sine forpliktelser. Men avtalen er der, store land rundt omkring i verden kommer til å følge opp, og det skjer en stor teknologiendring. Så jeg tror egentlig dette toget er på skinner uansett hva som skjer i USA, sier Solberg.

– De globale klimaproblemene forsvinner ikke fordi om vi har en president i USA som ikke anerkjenner dem, understreker hun.

– Kommer Norge til å stå ved avtalen uansett?

– Ja, svarer Solberg kontant.

Hun viser til at Norge har vedtatt at utslippene av klimagasser skal kuttes med 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030. Planen er å oppfylle dette målet i samarbeid med EU.

Spenning 

Etter to uker med en virvelvind av kontroversielle vedtak fra Trump er det knyttet stor spenning til hva han vil gjøre med klimaavtalen.

Da Trump vant presidentvalget i USA i fjor høst, hentet han inn den profilerte klimaskeptikeren Myron Ebell som rådgiver. Ebell har sagt at han er sikker på at Trump kommer til å trekke USA ut av Parisavtalen.

– Han kan gjøre det i en presidentordre i morgen, eller han kan vente og gjøre det som del av en større pakke. Det er mange måter å gjøre det på, og jeg har ingen anelse om når det vil skje, sa han på et møte i London denne uka ifølge uttalelser som er gjengitt av flere medier.

Ifølge Ebell er Trump svært bestemt på å gjennomføre det han lovte i valgkampen.

Trump selv sa i en tale i fjor at han ville kansellere Parisavtalen innen 100 dager etter overtakelsen som president. Samlet sett har signalene hans om klimaavtalen likevel vært noe blandede.

(©NTB)