Tromsø  20170123.Statsminister Erna Solberg på talerstolen under åpningen av Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø mandag.  OBS kreditFoto: Terje Mortensen/Arctic Frontiers 2017 / NTB scanpix
Tromsø 20170123.Statsminister Erna Solberg på talerstolen under åpningen av Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø mandag. OBS kreditFoto: Terje Mortensen/Arctic Frontiers 2017 / NTB scanpix

Solberg møtte miljømotbør i Tromsø

Publisert

Å finne en balanse mellom vern og bruk av havets ressurser er mulig, ifølge statsminister Erna Solberg (H). Oljepolitikken hennes i nord er ikke bærekraftig, mener kritikerne.

– I 2050 kan vi være ti milliarder mennesker på jorden. Vi trenger sunne hav og nyskapende teknologi, slik at vi i fremtiden kan hente ut mer mat, medisiner og energi fra havet, sa Solberg da hun åpnet konferansen Arctic Frontiers i Tromsø mandag.

Konferansen samler opp mot 2.000 politikere, forskere, næringslivsrepresentanter, miljøorganisasjoner og urfolk for å diskutere fremtiden i Arktis.

– To tredeler av våre eksportinntekter kommer fra havet. Bærekraftig bruk av havressursene er selve grunnlaget for den norske velferden. Vi har vist at med en helhetlig forvaltning, er det mulig å høste store rikdommer, samtidig som vi sikrer balansen i økosystemet og verner sårbare områder, sa statsministeren.

Nevnte ikke olje

I løpet av året skal regjeringen legge fram en havstrategi med vekt på næringsmulighetene og en melding til Stortinget om hav i utenriks- og utviklingspolitikken. I tillegg skal forvaltningsplanen for Norskehavet oppdateres.

– Arktis endrer seg raskt, raskere enn ventet. Havene er varmere, og isen trekker seg tilbake, sa Solberg.

– Vi må sikre at dagens og fremtidens aktiviteter ikke skjer på bekostning av miljøet i Arktis. Samtidig må vi nyttiggjøre oss av de økonomiske mulighetene som åpner seg, til det beste for de fire millioner menneskene som bor i Arktis.

Men Solberg snakket i talen ikke om at partiet og regjeringen hun leder, ønsker å konsekvensutrede oljeutvinning i sårbare havområder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det har imidlertid samarbeidspartiene Venstre og KrF satt en stopper for.

– Motstridende

WWF Norges leder Nina Jensen er krystallklar: Olje- og gassutvinning i Arktis er verken forenlig med en bærekraftig forvaltning av havressursene eller klimamålene.

– Solberg opprettholder en tro og visjon om at Norge skal fortsette å være en dominerende olje- og gassaktør inn i Arktis. Det står jo faktisk i strid med det andre budskapet om å verne om de mest sårbare områdene, sier hun til NTB.

Hun viser til stadig nye varmerekorder som følge av klimaendringer, både i Arktis og globalt.

– Å påføre klimaet ytterligere belastninger med olje- og gassutvinning er totalt uforenlig med en bærekraftig tilnærming, sier Jensen.

Nordisk avspark

Senere mandag skulle EU og EØS-minister Frank Bakke-Jensen (H) sparke i gang det norske formannskapet i Nordisk ministerråd.

– Vi tar over formannskapet i Nordisk ministerråd i en tid hvor verden er i sterk endring. Et strategisk nordisk samarbeid er helt nødvendig, sier Bakke-Jensen, som også er nordisk samarbeidsminister.

Også utenriksminister Børge Brende (H) og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) deltar under konferansen i Tromsø. (©NTB)