Solberg ber Støre ta grep om Lofoten-strid

Publisert

Statsminister Erna Solberg (H) savner lederskap fra Jonas Gahr Støre i Ap-striden om Lofoten. Fylkesleder Bjørnar Skjæran i Nordland tror på et kompromiss under landsmøtet.

– Alle venter på Ap. Spørsmålet er om Støre vil utvise lederskap på vegne av olje- og gassnæringen og jobbene der – eller ikke, sa Solberg til pressen etter å ha møtt Støre til debatt under en konferanse om næringsutvikling i nord onsdag.

Avtalen med KrF og Venstre har blokkert for konsekvensutredning av de aktuelle blokkene Nordland VI og VII og Troms II i denne perioden. Men til høsten blir det omkamp, varsler Solberg.

– Dette skal vi forhandle om med partiene som står bak en regjering i neste periode. Vi vil prøve å få igjennom mest mulig av Høyres program, sier hun.

Balanse

Støre utelukker ikke et kompromiss om Lofoten-olje som innebærer konsekvensutredning av bare deler av de omstridte havområdene i nord.

– Vi skal finne en balanse, det har vi klart før, sier Ap-lederen, som ikke vil forskuttere hva Ap vil gå inn for under landsmøtet i april.

– Beslutningen må fattes på bakgrunn av kunnskap. Geologi, sameksistens med andre næringer og miljøkrav må tas på alvor. Og de varierer langs vår lange kyst. Hvis vi bruker den faglige veien så er det mulig å finne en løsning, sier han.

Under debatten med Solberg (H) ble han spurt av ordstyrer Terje Svabø om han har kontroll over Lofoten-debatten i Arbeiderpartiet.

– Jeg har kontroll på debatten, fordi den debatten går. Landsmøtet er i slutten av april. Du kan ikke gå inn som partileder å si: Det blir sånn. Teknikken vi må bruke er demokrati, kunnskap og debatt, sa Støre.

Tror på kompromiss

– Det ligger i Arbeiderpartiets sjel å ivareta våre industrielle tradisjoner. Samtidig må vi ta hensyn til andre interesser. Derfor tror jeg vi finner fram til et kompromiss som samler bredt under landsmøtet, sier fylkesleder Bjørnar Skjæran i Nordland til NTB.

Skjæran er selv medlem av Aps sentralstyre, som denne gang også utgjør programkomiteen. I begynnelsen av februar skal forslaget til nytt partiprogram legges fram.

– Der vil dette spørsmålet være omtalt i en eller annen form. Og treffer man der, så vil nok partiorganisasjonen kunne samle seg om et kompromiss, sier Skjæran.

På Stortinget heier Venstre, SV, MDG, Sp og KrF på oljemotstanderne i Ap og håper partiet sier klart nei til konsekvensutredning.

– Både Ap og fagbevegelsen er på sitt beste når de tar samfunnsansvar og viser solidaritet med kommende generasjoner, og det gjør de når de prioriterer klima og vern av våre mest sårbare havområder, sier leder av Stortingets energi og miljøkomité Ola Elvestuen (V).

(©NTB)