Oslo  20170823.Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under en pressekonferanse f¯r regjeringens budsjettkonferanseFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Oslo 20170823.Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under en pressekonferanse f¯r regjeringens budsjettkonferanseFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Solberg: – Pilene peker i riktig retning

Publisert

Lysere utsikter for norsk økonomi gjør at regjeringen letter trykket på gasspedalen og varsler en strammere pengebruk i neste års statsbudsjett.

– Det har vært viktig å trykke på gasspedalen for å få fart i økonomien. Nå går det bedre, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun sammen med statsministeren møtte pressen i forkant av regjeringens avsluttende budsjettkonferanse.

– Men når økonomien vokser, er det også handlingsrom for å satse videre, understreket hun.

Jensen nevnte samferdsel, forskning, utdanning og «konkurransedyktige skatteregler» som eksempler på områder som regjeringen prioriterer i arbeidet med neste års statsbudsjett.

Bedre tider

Statsminister Erna Solberg (H) sier veksten er i ferd med å ta seg opp igjen etter oljeprisfallet, som førte til et tap på nærmere 50.000 arbeidsplasser.

– Pilene peker i riktig retning etter en vanskelig tid for norsk økonomi. Nå går ledigheten ned, veksten opp og flere kommer i arbeid, sa hun.

Ifølge Solberg er utviklingen i år enda bedre enn prognosene fra mai, da regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett.

– Fastlandsøkonomien ventes å vokse raskere enn det historiske gjennomsnittet, neste år, sa hun.

Oljepenger

I snitt har oljepengebruken økt med 12,5 prosent per år de fire siste årene, skrev Dagens Næringsliv i vår. I samme periode har norsk fastlandsøkonomi i snitt vokst med 1,6 prosent per år.

– Det var riktig å bruke mye penger da det var behov for det. Men når politikken virker og økonomien er i bedring, er det riktig å ta et steg tilbake, sier Solberg.

Men noen endring i bruken av oljepenger varslet hun ikke.

– Vi kommer til å fortsette vår politikk der uttak fra oljefondet ligger under eller på 3 prosent, framholdt hun.

Ledigheten ned

Arbeiderpartiet har angrepet regjeringen for manglende innsats mot arbeidsledighet, men også der peker pilene i riktig retning, ifølge Solberg.

– Arbeidsledigheten går ned over hele landet, også på Sør- og Vestlandet. Men jobben er ikke gjort. Ledigheten er fortsatt høy i områdene som ble truffet av oljeprissjokket, sier hun.

Jensen og Solberg mener tallene viser at det var riktig av regjeringen å prioritere skattelettelser i sine budsjetter.

– Regjeringens politikk virker, hevder statsministeren.

– Renten er rekordlav og kronen er klart svakere enn før oljeprisfallet. Sammen med lavere skatt og moderate lønnsoppgjør har dette gitt bedriftene bedre konkurransevilkår, tilføyer Jensen.

(©NTB)