Snakke opp olja

Publisert

KRONIKK av Øistein Fosse Mathisen, Sivilingeniør i energi og miljø fra NTNU.

Jeg er blitt motivert til å snakke opp olja. Folket skal snakke opp olja for å få opp våre felles verdier. Klart jeg vil bidra i dugnaden med å få fres på oljefondet og bevare de fantastiske summene vi ellers bare leser om i Donald Duck!

Jeg kan fortelle historien om Den stolte norske olja. Ikke den gamle olja, den vi tok opp da folk flest ikke hadde så mye følelser knytta til hydrokarbonbruk. Eller den olja vi brukte mens svart røyk ut av pipene var noe flott! Et symbol på at noen kanskje stod og lagde såpe eller spiker til å vaske og bygge landet på en fabrikk.

På det tidspunktet hadde FN regna ut at sannsynligheten for at klima blir rasert av å brenne hydrokarboner kanskje bare var 90%. Og bare barn og naive ungdommer med palestinaskjerf så for seg at dèt var en særlig god grunn til å se seg om etter alternativer.

Den gamle norske olja og forsåvidt den vi produserer nå tror jeg er ganske lik olja fra andre steder i verden.

Men: Særlig videre nordover, dypt og kaldt og under et tjukt lag av torskebarn ligger det en ekstra stolt og verdig olje som skal redde klimaet ut av klimakrisa, redde energifattige ut av energifattigdom, hjelpe gamle til et anstendig hjemmenettverk og redde fotballandslaget og annen finkultur. Og andre svake grupper skal nok etterhvert også få sitt!

Eneste skjæret i sjøen for denne olja er at disse prosjektene kan bli så rørende flotte at havnivået stiger av rent grin!

Så la oss passe på at de mest følsomme oljepraterne fortsatt føler seg sett og heia på, og ikke må dele på oppmerksomheten og penger med fornybare bærekraftige løsninger. For det kan uansett ikke bli så enkelt som at det som er bra for miljøet på kloden SAMTIDIG på en eller måte kan være bra for folka som bor her, OG økonomien! Da må vi i tilfelle få en god gammeldags økonomiakrobat på banen som kan forklare dette sånn at ingen forstår noe som helst. Hvis ikke kunne jo likegodt barn styrt skuta..

Nei, det riktigste er nok at folk respekterer de som har vært 50 år i olja og har greie på naturlover og vet at olje alltid har vært, og derfor også alltid vil være lønnsomt og flott!

Kronikkforfatteren Øistein Fosse Mathisen er en sarping som bor i Stavanger