Slik jobber Lyse med digitalisering og analyse

Publisert

Energiselskapene sitter på store datamengder, og har derfor et godt utgangspunkt for å gjøre spennende ting med big data og kunstig intelligens.

enerWE tok en prat med John Aage Tisløv, konsernansvarlig analyse og innsikt i Lyse, for å høre hvordan Lyse konsernet jobber med digitalisering og analyse.

Han forteller at Lyse har jobbet mye med å samle dataene på et sted, og strukturere de på en standard måte slik at de blir enkelt tilgjengelig for gjenbrul.

- Vi prøver å samkjøre de med et konsept i Lyse som heter Lyse dam. Slik at du har dataene lagret på en plass, men at du har ulike bruksområder for de dataene, sier Tisløv.

Det dreier seg om mange forskjellige datatyper.

- Det er interne data, og det kan for eksempel være data fra sensorer. Det kan være eksterne data, som for eksempel værdata, sier Tisløv til enerWE.

Selv om datatypene er forskjellig, er det viktig for Lyse å tilgjengeliggjøre de på en standard måte.

- En viktig del er å få standardisert dataene vi er interessert i slik at vi ikke kjøper dataene flere ganger, sier Tisløv.

Ledelsen bruker data for å ta beslutninger og styre selskapet. Det forutsetter at datagrunnlaget som beslutningene tas med utgangspunkt i er godt.

Før de begynte jobben med å samle og strukturere dataene gikk mye av jobben ut på å finne ut hvor dataene var, og det var i stor grad opp til hver enkelt controller å samle inn og holde orden på sine egne data. Det skapte utfordringer.

- Det lå mye kunnskap i regneark så det var veldig vanskelig å overføre kompetansen til en ny person hvis noen sluttet. Vi var veldig avhengig av enkeltpersoner. Nå er vi ikke så personavhengig som vi var tidligere, sier Tisløv.

Det ligger store verdier i å effektivisere på denne måten, men det er likevel ikke den største gevinsten.

- Du sparer en del penger når du lager rapporter og analyse, men det jeg tror er den beste verdien er at folk blir mer samkjørte, sier Tisløv.

Han viser også til at enklere tilgjengelighet også gir økt bruk av data.

- Hva finnes av data i dag? Veien til å finne data og bruke data blir kortere, og da blir flere interesserte i å bruke dataene.

En stor fordel er at økt bruk av data gjør at det blir mindre synsing.

- Du legger tilrette for at folk blir mer faktaorienterte, sier Tisløv.

Se hele videointervjuet øverst i artikkelen.

ANNONSE: 21. november arrangerer enerWE og Conventor Digital 2018 - Digitalisering av olje - og gassindustrien

Powered by Labrador CMS