Oslo  20170502.Sentralbanksjef Øystein Olsen hilser på finanspolitisk talsmann i KrF Hans Olav Syversen (t.h.) og direktør Yngve Slyngstad deltar i høring om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland 2016 i Stortingets finanskomité tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20170502.Sentralbanksjef Øystein Olsen hilser på finanspolitisk talsmann i KrF Hans Olav Syversen (t.h.) og direktør Yngve Slyngstad deltar i høring om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland 2016 i Stortingets finanskomité tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Skuffet over innstilling om oljefondet

Publisert

KrF er misfornøyd med at Stortinget ikke vil la oljefondet investere direkte i fornybar infrastruktur, som solenergi, vindkraftparker og strømnett.

Finanskomiteen avga tirsdag sin innstilling om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet. Der kom bekreftelsen på at fondet heller ikke i år får lov til å gå inn i slike infrastrukturprosjekter.

I tillegg til investeringer i infrastruktur som ikke er børsnotert, ville KrF også gi fondet økte miljømandater.

– Ingen av disse forslagene fikk vi flertall for. Det er vi skuffet over, sier KrFs Hans Olav Syversen, som leder finanskomiteen på Stortinget.

Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet mener det er forbundet med for stor risiko å la oljefondet gå inn i unotert infrastruktur nå. KrF synes imidlertid at de faglige anbefalingene fra Norges Bank og en ekspertgruppe veier tyngre.

Regjeringen har også fått flertall for flere viktige endringer for oljefondet. Blant annet økes aksjeandelen til 70 prosent, og den forventede avkastningen fra fondet nedjusteres fra 4 til 3 prosent av fondets verdi. Det siste er grunnlaget for handlingsregelen om hvor mye oljepenger som årlig kan brukes i norske statsbudsjetter.

(©NTB)