Natur og ungdom om Equinor-lønninger:

Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom må pent finne seg i at Equinor-topp Eldar Sætre tjener 150 ganger mer enn ham. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom må pent finne seg i at Equinor-topp Eldar Sætre tjener 150 ganger mer enn ham. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- Viser at man trenger mye penger for å selge oljepropaganda

Se oversikten over hva klima- og miljølederne tjente og skattet i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Lederlønningene i miljø- og klimaorganisasjonene ligger et par hakk under for eksempel olje- og energikonsernet Equinor, viser tall enerWE har innhentet i forbindelse med dagens skattetall.

Av klima- og miljølederne er det Bård Vegard Solhjell som har hatt den høyeste skattbare inntekten med 1,3 millioner kroner. Deretter følger Fredric Hauge i Bellona med en skattbar inntekt i underkant av en million kroner, Marius Holm i Zero på 643.626 kroner, mens Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet hadde en skattbar inntekt på rundt 560.000 kroner.

Leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord hadde i fjor en skattbar inntekt på 115.000 kroner. Det gjør at Equinor-toppen Eldar Sætre med sin skattbare inntekt på over 17 millioner kroner, tjener nærmere 150 ganger mer enn Eiterjord.

Eiterjord kommenterer disse tallene slik;

- Det viser at man trenger mye penger for å selge oljepropaganda. Fakta selger seg selv: Klimaforskningen er klar på at vi må kutte kraftig ned på fossil energi dersom vi skal løse klimakrisa, sier han til enerWE.

Eldar Sætres lønn som konsernsjef i Equinor er også større enn årsbudsjettet for Natur og Ungdom, som i 2018 var på 15 millioner kroner, opplyser Eiterjord. Han understreker at lønnsnivået er edruelig i miljøorganisasjonen - som i stor grad er basert på frivillighet og ulønnet arbeid.

- I Natur og Ungdom er jeg en av få som er så heldig å få være frikjøpt, og vi har et relativt normalt lønnsnivå sammenlignet med andre frivillige ungdomsorganisasjoner. Jeg vil imidlertid trekke fram at det aller meste av arbeidet som gjøres i vår organisasjon gjøres av frivillige, i sentralstyret og lokallag, som aldri får ei krone men likevel legger ned en utrolig stor innsats for miljøet, sier han.

Motiveres ikke av penger, men kampen om framtiden

For han trekker frem at det ikke er pengene som først og fremst er motivasjonsfaktoren for de ansatte i Natur og Ungdom.

Det er ikke pengene som motiverer oss, men kampen for vår framtid

Gaute Eiterjord

- Vi er ikke drevet av et ønske om å tjene penger på det vi driver med, men å ta vare på naturen vår og at vi også skal kunne ha gode liv i framtida. Det er ikke pengene som motiverer oss, men kampen for vår framtid. Når det er sagt virker det jo som et stort paradoks at kampen for å ta vare på vår felles klode blir lønnet så annerledes enn hos de som tjener penger på å forverre klimakrisa, sier Eiterjord.

Forelagt det faktum at Equinors konserndirektør som er ansvarlig for nye energiformer, også er den direktøren som tjener minst i konsernledelsen, responderer Natur og Ungdom-lederen slik;

- Det er blant mange ting som viser at Equinor på tross av navneskiftet og heftige informasjonskampanjer fremdeles er et oljeselskap som prioriterer fortsatt olje- og gassutvinning over fornybar energi. Nye havvindparker veier på ingen måte opp for alle planene om oljeboring i Barentshavet, Australbukta og andre sårbare områder, avslutter han.

Miljø- og klimatoppenes skatteliste:

Navn Organisasjon Inntekt Skatt
Bård Vegar SolhjellWWF1 315 257 kr573 460 kr
Frederic HaugeBellona989 845 kr435 739 kr
Marius HolmZERO643 626 kr248 105 kr
Silje Ask LundbergNaturvernforbundet558 365 kr196 864 kr
Gaute EiterjordNatur og Ungdom115 258 kr32 127 kr
Frode PleymGreenpeace37 kr0 kr