Foto: Norges bank
Foto: Norges bank

Franske Total betalte 12,1 milliarder i skatt til Norge

Leverte et overskudd på 49,6% av omsetningen og betalte 69,4% i skatt.

Publisert Sist oppdatert

Total E & P er et fransk oljeselskap med over 100.000 ansatte og aktiviteter i 130 land. Et av de er Norge, og her omsatte de ifølge Regnskapstall.no for 35,1 milliarder kroner i fjor.

Av det ble det et resultat før skatt på 17,4 milliarder kroner. Det betyr at selskapet leverte en margin på hele 49,6 prosent. Det vil si at for hver krone ble det et overskudd på 49 kroner og 60 øre.

Dette er selvsagt gode nyheter for morselskapet, men det er også gode nyheter for Norge som følge av petroleumsskatten. For av de 17,4 milliarder kronene i overskudd ble hele 12,1 milliarder kroner skattlagt.

Det betyr at selskapet betalte 69,4 prosent i skatt. Dette er noe mindre enn petroleumsskatten på 78 prosent, og det skyldes typisk at det er fradragsberettige utgifter og andre aktiviteter som er lavere beskattet. Sluttsummen er likevel langt over den normale norske selskapsskatten på 22 prosent som de aller fleste andre bedrifter betaler.

For å sette det i perspektiv så tilsvarer skattebeløpet fra Total E & P mer enn halvparten av beløpet som staten bruker på hele politiet og påtalemyndigheten (21,5 milliarder kroner).

Powered by Labrador CMS