– Skal vi forstå noe som helst om samfunnet i oljealderen, må vi inn i de tusen hjem og hoder og ut på plattform

Publisert

Olje- og gassbransjen er Norges desidert viktigste bransje. Den har mer eller mindre finansiert den norske velferdsstaten på egenhånd, og den har gitt oss et oljefond som hele verden misunner oss.

Likevel, når det skrives om bransjen er det som regel i forbindelse med miljøspørsmål eller for å formidle at bransjen må si opp mange tusen arbeidstagere. Når det går godt, og pengene fosser inn til statskassen er det stort sett stille bortsett fra i fagpressen og finanspressen.

– Journalisters manglende kunnskap om olje og gass er både sjokkerende og dramatisk, uttalte Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på journalistkonferansen Svarta Natta, i Tromsø i fjor høst.

Sannsynligvis er det ikke bare kompetansen som mangler, det skorter nok også på interessen.

Det er derfor med stor glede vi leser et intervju med fotograf Marie von Krogh i journalistenes fagpublikasjon Journalisten.no. Hun har fattet interesse for oljearbeiderne, og tatt en serie med bilder av de som jobber ute på plattformene. Det har resultert i en egen utstilling på Norsk oljemuseum i Stavanger.

– En industrihistorie uten fortellingen om vanlige folk - arbeiderne - er helt ubrukelig, spør du meg. Skal vi forstå noe som helst om samfunnet i oljealderen, må vi inn i de tusen hjem og hoder og ut på plattform, sier von Krogh til Journalisten.no.

Forhåpentligvis vekker både bildene og intervjuet større interesse for den norske olje- og gassbransjen blant resten av Norges journalister.

Her kan du lese hele intervjuet, og se noen av bildene som fotojournalisten har tatt av oljearbeiderne på oljeplattformene.