Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE
Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE

SINTEF har nylig lykkes med å etablere et tidligfasefond med kapital på en halv milliard kroner

- Hadde du hatt et norsk ABB eller en norsk systemleverandør, så kunne det gjort verden enklere for norske startups som skal ut i verden.

Denne uken var norsk næringsliv samlet på Eksportkonferansen i Oslo. Her deltok blant annet Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEF, og enerWE tok en prat med henne.

Hun forteller til enerWE at hun er bekymret med tanke på eksport av norsk teknologi.

Vi har en god del høyteknologiske spin-off selskaper, men vi har få systemleverandører basert i Norge.

Alexandra Bech Gjørv,
Konsernsjef i SINTEF

- Vi har en god del høyteknologiske spin-off selskaper, men vi har få systemleverandører basert i Norge.

Hun forklarer utfordringen ved å trekke frem det norske selskapet Zivid.

- Det er et lite selskap som har problemer med å betjene et internasjonalt marked. Hadde du hatt et norsk ABB eller en norsk systemleverandør, så kunne det gjort verden enklere for norske startups som skal ut i verden.

Konsernsjefen nevner også utfordringen med tilgang på kapital for å få tilstrekkelig innovasjon og kraft til å få bedriftene ut og skalere dem opp.

SINTEF har nylig lykkes med å etablere et tidligfasefond med kapital på en halv milliard kroner. Vi spør Alexandra Bech Gjørv om hvor vanskelig det var å hente inn kapitalen.

- Det var en kjempejobb, men vi opplevde at gode resultater i tidligere runder har gitt oss troverdighet. Så vi er veldig fornøyde med det.

Hun understreker at jobben med å hente inn pengene kun er starten.

Det er lav risiko å investere i eiendom i Norge, og da gjør man det.

Alexandra Bech Gjørv,
Konsernsjef i SINTEF

- Det er jo bare et fond. Så skal vi investere i selskapene, og før de kommer ut så må du ha med ikke bare SINTEF-fondet, men også andre med-investorer. Vi opplever at vi kunne gjort mer dersom det hadde vært et større mottaksapparat og flere investorer som har penger og motivasjon for å jobbe i et så høyrisikosegment. Det er lav risiko å investere i eiendom i Norge, og da gjør man det.

Gjennom fondet ønsker SINTEF å skape teknologi for et bedre samfunn.

- En større del av norsk verdiskapning må komme fra bedrifter som ikke finnes i dag.

De siste 20 årene har Norge tapt 50 % av sine markedsandeler innen eksport. Vi spør derfor konsernsjefen om hva Norge må gjøre for i fremtiden å kunne vinne markedsandeler når det gjelder teknologieksport.

- Vi er i et godt spor. Vi må gripe de store samfunnsutfordringene. Helseindustrimeldingen er viktig. Det å kjøre på med ressurser og oppmerksomhet, og det å feire suksessene er viktig.

Powered by Labrador CMS