- Sikkerhet er et verdivalg

Publisert

I dag arrangerer enerWE Høydekonferansen for de som jobber i høyden. Det er typisk folk som jobber høyt oppe i høyspentmaster, oljerigger, vindturbiner og andre ekstremt høye arbeidsplasser.

Først ut på konferansen var Sigmund Andreassen fra Petroleumstilsynet (PTIL). Han er sjefingeniør med ansvar for logistikk og beredskap.

- Hovedtemaet i år er at sikkerhet er et verdivalg, sier Andreassen.

Flertallet av de som deltar på konferansen jobber med tilkomstteknikk, typisk forkortet TT. Her kunne Andreassen fortelle at PTIL har vært på mange tilsyn der dette har vært tema:

 • Equinor – Kristin
 • ConocoPhillips – Ekofisk
 • ENI – Goliat
 • Esso – Slagentangen
 • Equinor - Mongstad
 • Han kunne fortelle at det ikke var mange store problemer med tilkomstteknikk i disse tilsynene, men at det var en økende mengde.

  Det er forøvrig en grunnleggende trend i tallene som PTIL-ingeniøren rapporterte.

  - I 2017 ble det innrapportert 205 personskader, deriblant 1 dødsulykke, sier Andreassen.

  Til sammenligning var det 189 personskader i 2016, året før. Det er en urovekkende utvikling, men PTIL mener samtidig at det i stor grad kan skyldes økt aktivitet i bransjen.

  - Det var en økning, men vi vet også at det var økt aktivitet, sier Andreassen.

  Et annet fenomen som har utmerket seg, er at de ansatte kanskje er litt for ivrig når de er ferdig med selve jobben. Da er det mange som skader seg når de går inn på treningsstudioet.

  - Tenk litt på sikkerheten i det dere holder på med når dere driver med apparatene og løfter ukjente vekter. Vi ønsker ikke skader i fritiden heller, sier Andreassen.