Her er glimt fra noen av bildene som Birgit M. Liodden har lagt ut fra reisen.
Her er glimt fra noen av bildene som Birgit M. Liodden har lagt ut fra reisen.

Hun reiser flyfritt til India, men nå er det korona-stopp

Planen var å forflytte seg fra Norge til India - uten å fly. Men nå er Birgit M. Liodden på vei hjem.

Publisert Sist oppdatert

Frem til i går, torsdag, har Birgit Liodden vært på vei til Mumbai - en reise hun bestemte seg å gjøre helt uten å fly. Bakteppet er at hun ble utfordret av en ung klimaaktivist om å begrense antall flyreiser. Liodden er tidligere toppsjef i shippingselskapet Nor-Shipping, og har også vært direktør for bærekraft, havrom og kommunikasjon i Oslo Business Region.

Et viktig fokus underveis handler også om å bringe mer optimisme inn i diskusjonene og skiftet vi står midt oppi, og vise potensialene som ligger i samarbeid.

Birgit M. Liodden

- Hensikten var å komme seg til Maritime SHE-EO konferansen i Mumbai, med alternative transportformer. Jeg har jobbet i mange år med å løfte frem likestilling og mangfold, entreprenørskap, neste generasjon og bærekraftige løsninger - og ser reisen som en læringsreise for egen del i hva som skjer på disse feltene i landene jeg reiser gjennom, forteller Liodden til enerWE.

Reisen har blitt utførlig dokumentert i sosiale medier - og hun har hatt møter med kvinner i landene hun reiser gjennom. Gjennom dette håper hun å dele sin læring og løfte frem endringsagenter på tvers av landegrensene.

- Og dermed også belyse hvor det finnes store muligheter for norsk næringsliv, ved at vi har en sterk posisjon internasjonalt. Et viktig fokus underveis handler også om å bringe mer optimisme inn i diskusjonene og skiftet vi står midt oppi, og vise potensialene som ligger i samarbeid, sier hun.

Utfordring å reise med lasteskip

Første delen av reisen foretok Liodden med hydrogenbil gjennom Danmark, Tyskland, Frankrike og Italia, deretter var det duket for reise med cargoskip via Israel til Jordan. Deretter reiste hun med hybridbil gjennom Saudi Arabia Arabiske Emirater og nå venter siste etappe; containerskip til Mumbai førstkommende helg.

På reisen var hun på vei til SHE Conference, et resultat av et norsk-indisk samarbeid, der India er valgt som første land utenfor Norge som introduserer SHE Index - i den maritime sektor. SHE Index er en oversikt som skal oppmuntre næringslivet til å ha en jevn kjønnsbalanse.

Men nå er altså turen avsluttet og Liodden er på vei hjem til Norge.

«Så etter å ha krysset Skagerak, Middelhav og landeveier i Midtøsten, med fuelcell-havari, nærkontakt både til angrep på Gaza-stripen, lunsjmøte med testbombing fra Hizbollah i bakgrunnen, intervju med Syriske fjell som bakteppe, offroadkjøring og sandstorm gjennom jordanske fjell, tidenes råeste jente-roadtrip gjennom Saudi Arabia frem til dagen etter at de stengte grensene, og til sist nå gjennom UAE & Oman, må jeg nå hive inn håndklet, og vende nesa nordover uten siste kryssing med containerskip til Mumbai. Enormt mye inspirasjon og læring har det uansett blitt, i møte med sterke og driftige kvinnelige endringsagenter så vel som menn som backer og løfter likestillingsarbeidet i Midtøsten», skriver hun på sin Facebook-side.

- Hva vil du trekke frem som det morsomste med reisen?

- Alle de fantastiske menneskene jeg har møtt allerede. Det å se hands on progressive prosjekter og løsninger, møte folk som virkelig skaper fremtidens løsninger. Dette er også en mer personlig reise enn vanlige jobbreiser, hvor jeg deler av reisen bor hjemme hos kvinnelige ledere og deres familier, og hvor det er mer rom for å snakke om de større tanker og perspektiv på fremtiden, forteller Liodden.

- Hva har vært de største utfordringene underveis?

Dette er helt klart ikke en billig eller rask løsning for en reise; det er først og fremst et eksperiment.

Birgit M. Liodden

- Å reise med lasteskip. Rutene bekreftes en måned i forveien, og kan både fremskyndes og utsettes helt opp til avreise. Det har gjort det mye mer krevende å planlegge øvrige destinasjoner og møter. For eksempel måtte jeg først fremskynde avreise en uke pga endringer i ruteplan. Deretter gikk skipet fra Italia et døgn før planlagt, og jeg var nær ved å bli flyttet til et skip med avgang ti dager senere. Deretter ble ankomst/avreise Athen forsinket på grunn av lasting, og vi kom i land i Israel halvannet døgn etter det som var meldt. Så dette er definitivt ikke reiseformen om du er stressa på tid, sier Liodden.

- Har du vært redd underveis?

- Jeg er nok ikke av typen som er veldig redd av meg, og har reist mye alene utenfor Europa gjennom årene. Det ga imidlertid noen ekstra perspektiv da jeg ankom Israel, og det var missil- og flyangrep i nabobyen for der jeg var første natt. Det å se israelske fly på himmelen fra hotellrommet, med retning Gaza, ga en helt annen opplevelse enn det er å lese nyhetene hjemme. Siste dagene i Israel tilbrakte jeg helt i nord, mellom Libanon og Syria, i en kibbutz rett ved buffersonen. Og gjennom møtet hørte vi lyden av Hisbollah rett over grensen, som gjorde testbombinger. Det er jo helt klart ikke hverdagskost, innrømmer hun.

Perspektiv

For opplevelsene setter ting i perspektiv for Liodden.

- Det gir også mange tanker rundt det at vi har så enorme globale problemer som må løses, og samtidig bruker så mye ressurser og menneskekapasitet på å krige fremfor å jobbe sammen for å sikre en beboelig klode.

Hoveddelen av kostnadene ved turen dekker hun selv, men har også ulike samarbeidspartnere som har bidratt enten økonomisk eller med praktiske ressurser og hjelp.

- Særlig på den praktiske siden er det mye av hjelpen som har vært helt uunnværlig for å kunne gjennomføre. Jeg fikk blant annet låne hydrogenbil første strekk, og får seile kostnadsfritt med skip til India. Tyske H2MOBILITY stilte med drivstoff gjennom Tyskland, og jeg har blant annet fått en god del tilbud om å bo hos bransjekontakter, noe som også holder kostnadene nede. Men dette er helt klart ikke en billig eller rask løsning for en reise; det er først og fremst et eksperiment, sier hun.

Liodden er ventet hjem i dag, fredag 13. mars - og må derfor rett i hjemmekarantene.