- Hvem får dere til å representere bedriften på messer?

Publisert

Susanne Kaluza går fra PR-byrået Trigger for å bli daglig leder i SHE Community. Likestillingsselskapet har som mål å bidra til å øke antall kvinnelige ledere, investorer og gründere.

enerWE tok en sommerprat med Susanne Kaluza på tampen av ferien.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- I sommer har jeg rukket noen småturer, men vært mest her hjemme i Oslo: syklet ut til Bygdøy med barna for late dager på stranda, tatt t-banen til sentrum og dukket oss på Sørenga eller Tjuvholmen, hengt på badstubåten KOK og kjent på kontrasten mellom 90 grader inne og 22 grader i fjorden eller hoppet på båten ut til Hovedøya. Vi er virkelig heldige som har fått renset fjorden og ikke minst fått så mange flotte nye badeplasser. Varm takk til Oslos politikere!

- Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- Både og. Jeg blir så fort gira på jobb og liker å holde høyt tempo, så forsøker å være på når jeg er på og helt tilstede når jeg er sammen med barna. Men jeg klarer det slett ikke alltid, så har blitt endel jobbmail og telefoner fra strandkanten ja.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er det rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer. I Hellas og USA har skogbranner også tatt liv. Tror du den varme sommeren er et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Jeg er hverken meteorolog eller klimaforsker, så her stoler jeg på det de som kan det som sier at global oppvarming er med på å øke gjennomsnittstemperaturen, noe som forsterker ekstremværet. Både intensiteten og lengden på sommerens hetebølge peker i retning av at klimaendringer har spilt inn.

- Du er midt i et jobbskifte. Fortell!

- Jeg går inn i rollen som daglig leder i SHE. Vi ønsker å bidra til flere kvinnelige ledere, flere kvinnelige investorer og flere kvinnelige gründere fordi det å ignorere halvparten av verdens arbeidskraft innebærer å ignorere halvparten av verdens økonomiske potensiale.

Hun forteller at SHE jobber langs flere akser:

 • Kunnskapsdeling og inspirasjon gjennom SHE Conference
 • Kompetanseheving gjennom kurs og studieturer som SHE Invests
 • Hjelp til næringslivet å finne ut hvordan ståa faktisk er gjennom SHE Index som er utarbeidet sammen med konsulentselskapet EY
 • - SHE Index måler en rekke mangfoldsparametre slik at det blir lettere å se hvor selskapet ditt trenger å legge innsatsen, og ikke minst: hva som er blitt bedre. Fremover skal vi jobbe med å forbedre indeksen ved bruk av kunstig intelligens, og ikke minst ser vi på muligheten for å ta indeksen ut globalt. Norge har en stor troverdighet i verden når det kommer til likestilling, så det ligger godt til rette for at vi kan ta en viktig posisjon her, men da trenger vi at gode krefter trekker i lag, så det er bare å ta kontakt for de som kan tenke deg å bidra

  - Olje- og energibransjen er fortsatt mannsdominert. Hvorfor er det viktig at bransjen appellerer bedre mer til kvinner?

  - Fordi bransjen trenger alle de klokene hodene de kan få! FN regner den manglende likestilling mellom kjønnene som så viktig at det et eget bærekraftsmål. Rekrutterer du bare fra den ene delen av befolkningen, mister du halvparten av alle ideene og kompetansen.

  - Hvordan kan bransjen jobbe for å appellere bedre til kvinner?

  - Det aller viktigste er å gjøre bedre kjønnsbalanse til en prioritet, for toppledelsen og videre nedover i organisasjonen. For å få til dette må selskapene vite hvordan ståa er. Vet du ikke hvor i terrenget du befinner deg er det vanskelig å nå mål. Dette håper vi at SHE Indeksen kan hjelpe til med. Vi lever i en tid som er styrt av KPIer, der du får et større insentiv til å faktisk få gjort det du måles på! I SHE sitter vi også på en økende kunnskapsbase om hva som faktisk funker. Hva gjør andre bedrifter? Hva er best practise? Det kan handle om store grep, men like ofte om de små tingene, som du ikke tenker på selv. Hvordan ser stillingsannonsene ut? Hvordan kommuniserer dere på nettsidene? Har dere noen faste systemer for oppfølging av ansatte i foreldrepermisjon? Og ikke minst som lesere av enerWE vet: Hvem får dere til å representere bedriften deres på messer?

  - Har du vurdert solceller på egen bolig?

  - Jeg leier leilighet i en bygård i Oslo med over 100 enheter, så det bestemmer jeg ikke selv, men hadde jeg hatt hus hadde jeg vært på tråden til Andreas i Otovo med en gang!

  - Du kan invitere med deg tre gjester på fjelltur for å diskutere likestilling. Hvem velger du?

  - Den canadiske statsministeren Justin Trudeau, Meghan hertuginnen av Sussex og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. Det tror jeg kunne blitt en interessant og produktiv prat.

  --

  Les også: