Oslo  20171123.SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik under fremleggelsen av Senterpartiets budsjett på Stortinget torsdag.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20171123.SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik under fremleggelsen av Senterpartiets budsjett på Stortinget torsdag.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Senterpartiet vil se på om Nasdaq bør underlegges strengere regler

Publisert

Mye tyder på at reguleringene råvarebørsen Nasdaq Oslo er underlagt, er for svake, mener Senterpartiet. Einar Aas' milliardsmell kan ende med innstramminger.

Finanspolitisk talsmann Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet svarer «ja, definitivt» på NRKs spørsmål om det kan blir aktuelt å skjerpe reglene for råvarebørsen Nasdaq Oslo. Spørsmålet er foranlediget av at kraftspekulanten Einar Aas påførte oppgjørssentralen Nasdaq Clearing et tap på rundt 1,1 milliarder kroner.

Mesteparten av tapet må dekkes inn av medlemmene i sikringsfondet til Nasdaq Clearing – blant annet Norske Statkraft, BKK, DNB, Hydro og Equinor.

Børsens kommunikasjon utad om saken har vært «arrogant og sterkt kritikkverdig», mener Gjelsvik.

– Nasdaq har sagt de har holdt seg godt innenfor gjeldende regelverk. Det tyder på at det er et behov for å stramme til, spesielt når det gjelder hvor mye en enkelt aktør kan sitte med av posisjoner i det nordiske kraftmarkedet, sier han.

Administrerende direktør Georg Aasen ved Nasdaq Oslo mener dagens regelverk fungerer bra. Han har omtalt utviklingen som rammet Aas for «en svart svane» – en hendelse som var helt usannsynlig og nær sagt umulig å forutse.

– Det er selvfølgelig uheldig at mange av våre aktører må inn med ny kapital for å fylle opp det såkalte sikringsfondet igjen, men det er sånn reglene fungerer. Man må huske at dette var en særdeles spesiell situasjon. Ingen kunne forutse så store prisbevegelser, og det er akkurat slike situasjoner et sikringsfond skal sikre, sier Aasen til NRK.

(©NTB)