Samstemt nei fra Lofoten til konsekvensutredning

Publisert

Alle kommunene i Lofoten er imot en konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er klart etter at kommunestyret i Vågan snudde i spørsmålet om utredning da det ble tatt opp mandag.

Etter en lengre debatt ble et fellesforslag fra Venstre, Rødt og SV vedtatt med 19 mot 10 stemmer, skriver Lofotposten. Et forslag fra ordfører Eivind Holst (H) om å si ja falt.

– Det beste alternativet er å si ja til en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det vil skape utvikling, sa Holst.

Forslaget la opp til at kommunen i forkant av et eventuelt endelig vedtak skulle få anledning til å uttale seg og få alle forhold på bordet. Men mange gikk på talerstolen med argumenter mot.

– Konsekvensutredning er en åpningsprosess. Vi har kunnskap i bøtter og spann. Det er vanvittige mengder med rapporter som er skrevet siden 2000, og det er brukt over en milliard kroner på kunnskapsinnhenting, sa Gaute Wahl (V) som la fram fellesforslaget.

SV-leder Audun Lysbakken sier en kommentar til NTB at han håper Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ta det tydelige signalet, legge saken død og i stedet satse på fornybare arbeidsplasser i nord.

– Kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har i flere tiår vært en svært viktig sak for SV. Nå er vi nærmere en varig seier enn noensinne, sier Lysbakken. (©NTB)