- Samfunnet må bli mer innovativt, både i privat og offentlig sektor, og mer bærekraftig på alle områder

Publisert

enerWE er inne i siste uke med serien "Sommerprat" før høsten tar godt tak.

Cathrine Torp har nylig gått inn i stillingen som kommunikasjonsdirektør i Norges forskningsråd. Vi i enerWE skriver ofte om forskning og utvikling, og vi er derfor veldig glade for å kunne slå av en sommerprat.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- Jeg hadde tre uker sommerferie i min spanske favoritt by Valencia. Føler det har vært en lang sommer, den startet tidlig i mai og fortsetter enda.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa er det rekordvarme der menneskeliv og helse står på spill. Skogbranner herjer. I Hellas og USA har skogbranner også tatt liv. Tror du den varme sommeren er et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Selv om utslippsmålene satt i Parisavtalen oppnås, risikerer vi at den globale oppvarmingen vil overstige halvannen til to grader celsius. En varm sommer er ikke et bevis på dette, men kanskje en forsmak av hvordan det kan bli om vi ikke lykkes å ta aksjon på et nivå som monner – globalt.

- Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- Jeg har nettopp skiftet jobb til Forskningsrådet. Der er juli veldig stille. Jeg sjekket jobbmail, men det var få mail å lese.

Cathrine Torp kom fra stillingen som kommunikasjonsdirektør i DNV GL Oil & Gas.

- I DNV GL som er en internasjonal virksomhet var det mye mer jobb i ferien, så det har sine fordeler at de fleste ansatte jobber i Norge og tar ferie samtidig.

- Hva ser du mest frem til i din nye jobb?

- Forskningsrådet har et stort samfunnsoppdrag. Vi skal sikre at den beste forskningen vinner og at den bidrar til innovasjon og bærekraft. Som kommunikasjonsdirektør får jeg en unik mulighet til å være en del av dette samfunnsoppdraget. I tillegg får jeg jobbe med over 30 kjempedyktige kollegaer, så kortversjonen er; jeg stortrives og har det både gøy og lærerikt på jobben.

- Hvilken rolle vil forskning og utvikling spille for Norge i tiden fremover?

- Det er liten tvil om at dersom det norske samfunnet fortsatt skal være sikret gode levekår, må vi arbeide for å løse de to overordnede samfunnsutfordringene: Samfunnet må bli mer innovativt, både i privat og offentlig sektor, og mer bærekraftig på alle områder. Her spiller Forskningsrådet en unik og sentral rolle. Min jobb er ekstra motiverende fordi god kommunikasjon er avgjørende for å nå disse målene

- Du har vært på Arendalsuka. Kombinerte du det med Sørlandsferie, eller ble det kun jobb?

- Det ble nok kun tid til jobb. Forskningsrådet snakket på 28 scener i løpet av uken og sjefen min John-Arne Røttingen holdt innlegg på ti av dem. Vi var medarrangør på to arrangementer på hovedprogrammet, så vi fire på kommunikasjon som jobbet med dette var ganske busy kan man si. Jeg fikk ikke med meg så mye faglig denne gangen, men traff mye bra folk, gamle kollegaer og ble kjent med nye. Arendalsuka er en fantastisk møteplass.

- Er du redd for at roboter vil fjerne norske arbeidsplasser, eller tror du at roboter kan skape nye arbeidsplasser i Norge?

- Jeg er teknologioptimist og tror roboter bare tar vekk det kjedelige og repetitive og vil frigi masse tid til å være kreativ, jobbe mer effektivt, tenke nytt og bygge gode relasjoner, noe roboter vanskeligere kan konkurrere med oss om.

- Har du vurdert solceller på egen bolig?

- Ja, men jeg bor i leilighet i en gammel bygård så jeg tror det kan bli litt tungsolgt til byantikvaren.

- Du kan invitere med deg tre gjester på hyttetur for å Norges fremtid. Hvem velger du?

- Vi ser verdien av tverrfaglighet. Når humaniora jobber sammen med teknologer skaper det helt andre resultater enn når teknologene jobber alene. Videre ville jeg valgt en forskningsbasert tilnærming. Drømmeteamet mitt ville derfor vært Silvia Seres som har en doktorgrad i matematikk og erfaring med digitalisering i et forretningsutviklingsperspektiv i Norge, sammen med Rand Hindi (doktor i Biomatics) som leder AI strategi gruppen for den Franske regjeringen sammen med Yuval Noah Harari (doktor i filosofi) som bl.a har skrevet Homo Deus om menneskehetens fremtid basert på historisk og biologisk perspektiv. Det tenker jeg hadde gitt en "perspektivmelding" med annerledes og nye perspektiver.