Liina Veerme leder Salten Kraftsamband med hovedkontor i Fauske.
Liina Veerme leder Salten Kraftsamband med hovedkontor i Fauske.

- Nye aktører er på vei inn på energimarkedet, og vi må ta utfordringen på alvor

Slik tenker Salten Kraftsamband-sjef Liina Veerme om energiåret 2021.

Publisert

I en artikkelserie setter vi fokus på hva en rekke energiaktører forventer seg av 2021. Tidligere denne uken har Energi Norge-topp Knut Kroepelien og oljedirektør Ingrid Sølvberg snakket om sine forventninger til energiåret 2021.

Konsernsjef Liina Veerme i Salten Kraftsamband er nok slett ikke den eneste som ønsker seg at verden blir mer normal i året vi akkurat har startet på.

- Framfor alt lengter jeg etter at alt skal bli normalt igjen - at verden blir mer forutsigbar og at det går an å planlegge på litt lenger sikt. At man kan treffe kolleger både internt og eksternt i bransjen - slik man er vant til og i mange år har tatt for gitt, sier hun.

Når Veerme blir spurt hvilke saker hun tror energibransjen vil være opptatt av i 2021, svarer hun;

Jeg synes vi bør bli enda bedre på digitaliseringsfronten. Nye aktører er på vei inn på energimarkedet, og vi som er i bransjen må ta den utfordringen på alvor.

- Jeg synes vi bør bli enda bedre på digitaliseringsfronten. Nye aktører er på vei inn på energimarkedet, og vi som er i bransjen må ta den utfordringen på alvor. Jeg synes også at hydrogenfergen som skal gå mellom Bodø og Moskenes i 2024 her i Nordland er et utrolig spennende prosjekt. De siste månedene har det vært veldig stor interesse og aktivitet knyttet til hydrogenproduksjon i Nordland. Hele energibransjen kommer til å være opptatt av å bidra til et mer bærekraftig samfunn i årene som kommer. Norge har lykkes veldig godt med elektrifiseringen av samfunnet hittil, så jeg tror det er gode forutsetninger for å lykkes med hydrogen også.

Faktisk ønsker Veerme at energiforbruket i regionen skal øke.

Norge har lykkes veldig godt med elektrifiseringen av samfunnet hittil, så jeg tror det er gode forutsetninger for å lykkes med hydrogen også.

- Energibransjen her i nord er til og med veldig opptatt av å få opp energiforbruket i regionen - det er mulig om kraftkrevende industri vil etablere seg her. Akkurat nå havner flere av de store investeringene i Nord-Sverige, men det burde vi kunne endre på, sier hun.

Ønsker å møte kolleger

Ettersom verden forhåpentligvis blir mer normal når 2021 skrider frem, er det flere ting Veerme gleder seg til.

- Selv gleder jeg meg mest til de hverdagslige tingene; å forhåpentligvis kunne møte kolleger internt og eksternt - slik vi er vant til. Jeg håper også å snart kunne møte min nærmeste familie - som finnes i fire ulike land i Skandinavia. I hele 2020 har den muligheten vært veldig begrenset på grunn av korona og stengte grenser.

Med ekstremt lave priser i NO4 og det høye skattetrykket som vannkraften har vi Norge, er det vanskelig å kunne fortsette å bidra til det grønne skiftet gjennom å bygge ut moderne vannkraftverk.

- Hva vil bli mest utfordrende i 2021?

- Mest utfordrende blir økonomien - i hvert fall som en stor vannkraftprodusent i NO4 (Nord-Norge, red anm). Med ekstremt lave priser i NO4 og det høye skattetrykket som vannkraften har vi Norge, er det vanskelig å kunne fortsette å bidra til det grønne skiftet gjennom å bygge ut moderne vannkraftverk - som Salten Kraftsamband egentlig skulle kunne gjøre, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS