Russland og Tyrkia inngår energiavtale

Publisert

Russland og Tyrkia har inngått en avtale om bygging av to undersjøiske gassrørledninger i Svartehavet.

Avtalen ble signert mandag ettermiddag av den russiske energiministeren Aleksander Novak og hans tyrkiske kollega Berat Albayrak i Istanbul, i nærvær av Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Rørledningene skal frakte russisk gass til Tyrkia og videre til mottakerland i EU.

Rørledningsprosjektet TurkStream ble lagt på is som følge av konflikten de to landene har om Syria. Men Putin og Erdogan forsikret mandag hverandre om at samarbeidet nå skal fortsette.

Putin og Erdogan møttes i forbindelse med åpningen av Verdens energikongress i Istanbul. I tillegg til å enes om rørledningsprosjektet, har Russland også fått i oppdrag å bygge Tyrkias første atomkraftverk.

2019

Rørledningene skal ligge på havbunnen og stå klar til bruk innen 2019, uttaler sjefen for det russiske gasselskapet Gazprom, Aleksej Miller.

Ifølge Miller skal den ene rørledningen frakte gass til tyrkiske forbrukere, og den andre skal frakte gass via Tyrkia til Europa. Den årlige kapasiteten for hver av rørledningene blir på 15,75 milliarder kubikkmeter gass, til sammen over 30 milliarder kubikkmeter gass i året.

Planen om bygging av TurkStream ble kunngjort av Putin i desember 2014, til erstatning for et annet rørledningsprosjekt som het South Stream i samarbeid med flere EU-land. South Stream ble skrinlagt etter flere års planlegging. Putin la skylden på EU.

Høyere oljepris

I en tale under energikonferansen i Istanbul sa Putin at Russland er rede til å begrense oljeproduksjonen for å sikre en høyere oljepris.

– I den nåværende situasjonen tror vi at det å fryse eller kutte i oljeproduksjonen er den eneste måten å bevare stabiliteten i energisektoren og akselerere en rebalansering av markedet, sa Putin.

Markedene reagerte umiddelbart på uttalelsen, og prisene på både nordsjøolje og amerikansk lettolje steg til det høyeste nivået så langt i år. Russland er i likhet med Norge ikke medlem av Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).

Pragmatisk

Det er snart ett år siden Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly på grensen mellom Syria og Tyrkia. Det utløste den verste krisen mellom de to landene siden den kalde krigen.

Nå har imidlertid Putin og Erdogan forsøkt å legge striden bak seg, og analytikere mener at begge land synes å følge en mer pragmatisk linje for at Syria-konflikten ikke skal ødelegge forholdet mellom dem.

Blant annet har Tyrkia vært relativt taus når det gjelder det syriske regimets offensiv mot de opprørskontrollerte områdene av Aleppo, en offensiv som gjennomføres med russisk flystøtte. (©NTB)