Russland gleder seg over Trumps valg av utenriksminister

Publisert

Russland gleder seg over Donald Trumps valg av oljetoppen og Putin-vennen Rex Tillerson som utenriksminister. Børge Brende ser også fram til et tett samarbeid.

64 år gamle Rex Tillerson har jobbet for ExxonMobil, verdens største oljeselskap, helt siden 1970-tallet. Han har vært administrerende direktør siden 2006.

– Rex Tillersons karriere er virkeliggjøringen av den amerikanske drømmen, mener Trump, som framhever hans «brede erfaring og dype forståelse for geopolitikk».

Motstand i Senatet

Trumps valg av utenriksminister må bekreftes av Senatet, noe som kan bli en utfordring. Flere senatorer, også i Det republikanske partiet, er skeptiske og mener Tillerson står Vladimir Putin og Russland for nær.

I 2013 ble ExxonMobil-sjefen tildelt den russiske vennskapsordenen av Putin, og året etter kritiserte han de amerikanske og europeiske sanksjonene som ble innført mot Russland etter at landet annekterte Krim-halvøya.

– Jeg tror det er omtrent 50 prosents sjanse for at Tillerson blir godkjent, sier seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

Hvis alle demokratene i Senatet stemmer mot Tillerson, holder det at tre republikanere gjør det samme for å stanse utnevnelsen. Melby tror senatorenes høringer og diskusjoner om utenriksministeren kan pågå til langt utpå nyåret.

Russland fornøyd

Russland er ikke uventet godt fornøyd. President Vladimir Putins fremste utenrikspolitiske rådgiver Jurij Usjakov kaller Tillerson et solid valg og omtaler 64-åringen som svært profesjonell.

– Russiske tjenestemenn, ikke bare presidenten, har gode, forretningsmessige forhold til Tillerson. Han er en svært solid figur, sier Usjakov.

Utenriksminister Børge Brende (H) føyer seg også inn i rekken av gratulanter og sier at han ser fram til et nært og godt samarbeid med Tillerson.

– Jeg vil gratulere Rex Tillerson så mye med nominasjonen som ny amerikansk utenriksminister, sier Brende i en kommentar til utnevnelsen.

Skal granske Russlands rolle

Etterretningsorganisasjonen CIA skal nylig ha konkludert med at Russland prøvde å påvirke det amerikanske presidentvalget med dataangrep og lekkasjer i håp om å få Trump valgt til president.

Mandag bekreftet Republikanernes øverste ledere i Kongressen at de støtter kravet om gransking av anklagene mot Russland. Selv har Trump fullstendig avvist CIAs konklusjon, noe som har vakt betydelig oppsikt.

I valgkampen skrøt Trump av Putin flere ganger, og på ett tidspunkt oppfordret han russerne til å offentliggjøre informasjon stjålet i dataangrep mot Hillary Clintons epostkontoer – dersom de satt på noe slikt.

– En type krigføring

Melby understreker at det er svært spesielt at anklagene mot Russland skal granskes samtidig som Senatet vurderer Tillersons bånd til Putin og Trump venter på å overta som president.

– Dette er en situasjon med betydelig politisk sprengstoff, konstaterer han.

Siden mange republikanere er svært kritiske til Putin, kan det bli vanskelig for dem å forholde seg til Trumps mer forsonende holdning til Russland.

Senator John McCain har kalt Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske valget en form for krigføring.

Melby minner om at USA selv har prøvd å påvirke valg i andre land opp gjennom historien. Han utelukker ikke at Putin kan ha ønsket å la amerikanerne få smake sin egen medisin.

– Russerne kan ha tenkt at det var tid for «pay back».

Samtidig mener han det er nytt at dataangrep brukes til denne typen påvirkning. Det kan bli et «kjempeproblem» og en trussel mot valg også i Europa, ifølge Melby. (©NTB)