rigg uvær plattform nordsjøen
rigg uvær plattform nordsjøen

Russisk flytende atomkraftverk på vei mot Norskehavet

Publisert

Det flytende russiske atomkraftverket Akademik Lomonosov har lagt fra kai i St. Petersburg. Kraftverket skal fraktes forbi norskekysten og videre til Murmansk.

I Murmansk vil atombrensel bli tatt om bord, før ferden går videre til nordøstkysten av Sibir. Her skal atomkraftverket levere strøm til en havneby og flere oljerigger.

Norske myndigheter var i fjor sterkt kritiske til de russiske planene om å slepe atomkraftverket forbi norskekysten. Etter samtaler mellom norske og russiske myndigheter ble det enighet om at det ikke skulle tas atombrensel om bord på Akademik Lomonosov før kraftverket var framme i Murmansk.

Nyhetsbyrået AP meldte lørdag at fartøyet hadde lagt fra kai i St. Petersburg og at det skal slepes gjennom Østersjøen på vei mot norskekysten.

Tidligere har Aftenposten skrevet at norske myndigheter har fått forsikringer om at kraftverket ikke skal slepes, men fraktes med tungløftefartøy.

Etter å ha fått atombrensel om bord i Murmansk, skal kraftverket fraktes gjennom sårbare arktiske områder langs nordkysten av Sibir. Miljøbevegelsen har vært sterkt kritisk til prosjektet, og Greenpeace har kalt kraftverket «et flytende Tsjernobyl».