Bergen  20160719.En turist med paraply på en regnværsdag i Bergen med Brygge (i bakgrunnen), også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, som befinner seg på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Bryggen i Bergen er den tredje mest besøkte turistattraksjonen i Norge. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Bergen 20160719.En turist med paraply på en regnværsdag i Bergen med Brygge (i bakgrunnen), også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, som befinner seg på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Bryggen i Bergen er den tredje mest besøkte turistattraksjonen i Norge. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Riksantikvaren skal klimaovervåke fredede bygninger

Publisert

Riksantikvaren starter i høst et nytt prosjekt for å overvåke konsekvensene av klimaendringer på fredede bygninger.

Klimaendringene vises blant annet i en ny WMO-rapport, som viser at 2017 kan bli blant de varmeste årene som er registrert, skriver Nationen.

– Våtere og varmere vær truer deler av kulturarven vår. Vi starter denne høsten et nytt miljøovervåkingsprogram som skal se på hvordan klimaendringene slår ut for våre eldste og mest verdifulle bygninger, sier fagdirektør Marte Boro hos Riksantikvaren til avisa.

Det nye miljøovervåkingsprogrammet skal hete «Miljøovervåking av konsekvensene av klimabelastningene på fredede bygninger», og Boro regner med at overvåkingen vil gå over nærmere 50 år.

I utgangspunktet skal fire bygninger overvåkes; Garmokirka på Maihaugen, Skoger Gamle kirke ved Drammen, et hus på Folkemuseet og ett av husene på Bryggen i Bergen.

(©NTB)