Lærling i Aibel

Gøy å gå på jobb. enerWE.no møtte Johan H. Andresen, eier og styreleder i industri- og finanskonsernet FERD AS på NHOs Årskonferanse (lenke til eget intervju: Aibel et godt eksempel). Industrien har behov for arbeidskraft, og gjennom lærlingeordningen kan man rekruttere lokalt og skape gode ambassadører for selskapene, forteller Andresen til enerWE.no. FERD AS kontrollerer … Continued

Gøy å gå på jobb.

enerWE.no møtte Johan H. Andresen, eier og styreleder i industri- og finanskonsernet FERD AS på NHOs Årskonferanse (lenke til eget intervju: Aibel et godt eksempel).

Industrien har behov for arbeidskraft, og gjennom lærlingeordningen kan man rekruttere lokalt og skape gode ambassadører for selskapene, forteller Andresen til enerWE.no.

FERD AS kontrollerer 50 % av industrikonsernet Aibel.

Aibel har eksempelvis muligheten til å legge tilrette for et godt karriereløp som starter med lærlingeordningen ute på verkstedet og som kan fortsette videre gjennom bedriftens mange disipliner, inn på prosjektlederroller og mer teoretiske fagområder. Det er en vinn-vinn-situasjon for både lærlingen og bedriften.

Einar Gustavsen er 23 år gammel, og lærling i Aibel. Han er enig med Andresen, og veldig takknemlig for lærlingeordningen. Einar har vært lærling i Aibel i ett- og et halvt år.

Jeg tar fagprøve til sommeren, forteller Einar til enerWE.no. Da får jeg fagbrev innen sveising.

Einar er fra Karmøy, og kjente derfor godt til Aibel før han søkte om lærlingeplass der.

Aibel var på besøk på Årka Videregående skole, forteller Einar. På denne måten fikk vi en veldig god introduksjon til selskapet, og det var etter dette jeg bestemte meg for å søke.

Jeg valgte å bli lærling fordi jeg synes det virket veldig kjekt å kunne sveise. Samtidig så har jeg et ønske om å videreutvikle meg, og jeg tenker at jeg på sikt kanskje skal studere videre.

På sikt ønsker Einar seg en kontorjobb.

Jeg ønsker å jobbe som ingeniør, forteller han. Jeg vurderer å studere videre etter fagbrevet. På sikt kan jeg kanskje få meg en kontorjobb på prosjekt i Aibel. Da vil erfaringen fra sveising på verkstedet være nyttig.

Det er omkring 40 lærlinger i Aibel i Haugesund, der omkring 20 jobber innen stålproduksjon og 20 som elektrikere, rørleggere og liknende.

Vi kaller det svarte og hvite og disipliner, forteller Einar.

Han understreker at det ikke har med skattebetaling å gjøre, men at svarte disipliner er stålproduksjon og hvite disipliner er elektrikerarbeid, rørleggerarbeid og liknende.

Einar har nylig bygget nytt hus sammen med samboeren sin. Han har med andre ord planer om å bli boende i lokalmiljøet.

Jeg har fått veldig god oppfølging i Aibel, forteller Einar. Det er gøy å gå på jobb. I tillegg er det gode ordninger der vi får ekstra stipend. Aibel er en kjempeplass, og et sted jeg kommer til å være lenge avslutter Einar.