Flere må velge yrkesfag

90.000 i manko i 2035. I 2035 vil Norge mangle 90.000 fagarbeidere. Bare 57 prosent (OECD) av elever i videregående utdanning fullfører på normert tid i Norge, frafallet er stort. Dette skriver Norsk Industri i en pressemelding. Ungdommene på Yrkeslandslaget er ambassadører for den positive delen av skalaen. I likhet med toppidrettsutøverne kjemper også disse … Continued

90.000 i manko i 2035.

I 2035 vil Norge mangle 90.000 fagarbeidere. Bare 57 prosent (OECD) av elever i videregående utdanning fullfører på normert tid i Norge, frafallet er stort. Dette skriver Norsk Industri i en pressemelding. Ungdommene på Yrkeslandslaget er ambassadører for den positive delen av skalaen. I likhet med toppidrettsutøverne kjemper også disse internasjonalt i det de kan aller best. Yrkeslandslaget skal delta i yrkes-EM som arrangeres i Lille i Frankrike 2.-4. oktober i år.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil vi i 2035 mangle opp mot 90.000 fagarbeidere. Det blir særlig behov innen elektro, industriell produksjon, bygg og anlegg og helse- og oppvekstfag. Unge oppfordres til å bremse ned på «mastersyken»; kort sagt få flere til å sikte seg inn på yrkesfag.

1 av 5 bedrifter: Stort behov for fagskoleutdannede
En kartlegging blant medlemsbedrifter i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) viser at en femtedel har stort behov for å rekruttere personer med utdanning på fagskolenivå.

Vi må stimulere flere unge til fagskoleutdanning. Det er viktig å øke antallet personer som tar kortere, praktiske og yrkesrettede utdanninger i Norge, sier direktør for kompetanseavdelingen i NHO, Are Turmo.

Se undersøkelsen til NHO her.

Vil ha yrkesfagløft
Regjeringen jobber med å utarbeide et yrkesfagløft. Målet er at flere skal ta fagbrev. Ungdommer i utdanningen er selv klar over frafallet. Deltakerne på Yrkeslandslaget jobber for å motvirke frafallet, de løfter fram faget sitt. De viser at det er mulig å fullføre og gjøre det bra, viser at yrkesfag er gøy! Gjennom deltakelse i skolekonkurranser, norgesmesterskap, EM og VM får en testet styrken sin mot andre.

Vi jobber for at flere skal få øynene opp for yrkesfag, og hvilke enorme muligheter utdanningen gir. Her er det spennende jobber i mange sektorer, og mulighet for videreutvikling og videreutdanning, sier sekretariatsleder i WorldSkills Norway, Elisabeth Lange.

Hun er glad for at det politiske Norge ser behovet for en satsing på yrkesfag.

Gjennom Yrkeslandslaget får vi fram rollemodeller, de er stolt av det de jobber med og bidrar til at flere velger yrkesfag. De er alle under 25 år og har tatt eller er i ferd med å ta fagbrev.

Årets 13 deltakere  i yrkes-EM kommer fra Hokksund, Kongsberg, Holmefjord og Stord, Ås, Oslo, Sylling og Trondheim, Ålesund, Eigersund, Vang og Hamar. Mesterskapet gjennomføres som et mini-OL med åpningsseremoni og avslutningsseremoni. Her ventes mange tusen besøkende.