Svolvær  20160720.Utsikt over Svolvær i Lofoten fra Tjeldbergtinden.Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Svolvær 20160720.Utsikt over Svolvær i Lofoten fra Tjeldbergtinden.Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Rekordmotstand mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen

Publisert

Oppslutningen om å holde områdene utenfor Lofoten og Vesterålen fri for oljeboring øker, ifølge en undersøkelse utført av Norsk medborgerpanel.

Ut fra tallmaterialet øker motstanden i hele landet, i alle aldre og hos velgere i nesten alle partier. Den siste målingen viser et markant byks i oljemotstandernes favør fra høsten 2016 til våren 2017. 58 prosent vil nå at oljen skal bli liggende, mens 27 prosent vil utvinne, skriver Bergens Tidende. Rundt 4.000 personer har svart på spørsmålet om oljeboring.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mener nasjonale hensyn bør veie tyngst i striden om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

– Dette handler om verdiskaping, arbeidsplasser og ikke minst inntekter til finansiering av velferden vår, sier han.

Tallene fra Norsk medborgerpanel viser at to av tre spurte i Nord-Norge sier nei. Også majoriteten av vestlendingene vil verne (57 prosent), men motstanden er mindre enn i nord.

Blant dem som stemte Høyre i 2013, er det for første gang nå flere som vil verne enn utvinne i Lofoten og Vesterålen (45 mot 41 prosent). Fremskrittspartiet er det eneste partiet med flest oljetilhengere, men flertallet krymper (46 ja mot 41 prosent nei).

(©NTB)