Rekordmange tildelinger på norsk sokkel

Publisert

Olje- og energidepartementet tilbyr hele 75 utvinningstillatelser på norsk sokkel i årets tildelingsrunde. Antallet tildelinger er det høyeste noen gang.

– Det er med stor glede jeg i årets TFO-runde kan tilby tildeling av hele 75 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel. Antall utvinningstillatelser i årets TFO-tildeling er dermed det største noensinne i en konsesjonsrunde på norsk sokkel. Tilgang på nytt, attraktivt areal er en bærebjelke i regjeringens politikk, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

45 av utvinningstillatelsene er i Nordsjøen, 22 i Norskehavet og 8 i Barentshavet. Til sammen får 34 ulike oljeselskaper tilbud om andeler i én eller flere av tillatelsene, og 19 blir tilbudt operatørskap. TFO-konsesjonsrundene – tildeling av forhåndsdefinerte områder – omfatter de mest utforskede områdene på norsk sokkel.

Arbeidsplasser

– Vi opprettholder med dette et forutsigbart og høyt nivå på tildelinger av nytt leteareal til et bredt mangfold av oljeselskaper. Vår tildelingspolitikk danner grunnlaget for at oljeselskapene kan gjøre funnene vi trenger for å skape aktivitet og lønnsomme arbeidsplasser, oppnå effektiv ressursforvaltning, høy verdiskaping og finansiering av velferdsstaten, sier Søviknes.

DEA er godt fornøyd

Letesjef Svend Erik Pettersson i DEA Norge er godt fornøyd på selskapets vegne:

– Vi fikk de områdene vi på forhånd rangerte som de mest spennende. Til tross for at områdene er godt modne, ser vi potensial for kommersielle funn. Med over 40 år på norsk sokkel, har DEA bygd opp kunnskap og ekspertise på norsk sokkel. Det, sammen med ny teknologi, gjør meg trygg på at vi har det som skal til for å finne og utvikle nye muligheter, sier Pettersson i en pressemelding.

DEA Norge har i løpet av de siste årene gjort flere kommersielle funn, og har vokst til å bli en sentral aktør i norsk olje- og gassindustri. Administrerende direktør i DEA Norge, Hans-Hermann Andreae mener resultatene fra årets TFO-tildeling styrker lisensporteføljen til DEA.

– Med tildelingen anerkjenner norske myndigheter DEA sitt arbeid med å finne, og utvikle, nye muligheter på sokkelen. Med de nye lisensene vil DEA fortsette å vokse, noe som er i tråd med vår overordnede forretningsstrategi, forteller Andreae.

DEA Norge har fra før en solid og lovende lisensportefølje bestående av lisenser lokalisert over hele sokkelen; fra den sydlige delen av Nordsjøen til Barentshavet i nord. Totalt har DEA Norge andeler i 54 lisenser.

- Vi må lete for å erstatte det naturlige produksjonsfallet. Derfor er disse TFO-rundene viktige for DEA som selskap og industrien som helhet, sier Kjetil Hjertvik, Kommunikasjonsdirektør i DEA Norge til enerWE.

Spirit Energy øker aktivitetsnivået kraftig

– Dette er et svært godt resultat for oss. Vi ønsker å vokse på norsk sokkel, og dette er et fint tilskudd til vår norske lisensportefølje, sier letedirektør Steinar Meland i Spirit Energy i en pressemelding.

Spirit Energy øker aktivitetsnivået kraftig på norsk sokkel, og planlegger å bore fire letebrønner inneværende år.

– Vi har sterke leteresultater på norsk sokkel gjennom mange år, og vi kommer til å fortsette å lete etter nye olje- og gassressurser. I så måte er nye lisenser avgjørende for fortsatt å kunne skape verdier, sier Meland.

Nykommeren Pandion Energy har også grunn til å smile 

Jan Christian Ellefsen, Administrerende direktør i Pandion Energy, sier følgende i en kommentar:

- Vi er meget fornøyd med tildelingen av disse to lisensene i TFO 2017. Pandion Energy anser de årlige konsesjonsrundene i modne områder som en viktig kilde til attraktivt leteareal. Det svært lønnsomme Cara-prosjektet i PL 636, et av de største olje- og gassfunnene i 2016, ble tildelt i tildelt i TFO 2011 og er et godt eksempel på verdiskapingspotensialet i modne områder. Vi har i vårt søknadsarbeid i utstrakt grad fokusert på teknisk kvalitet og balansert risiko og ser nå frem til å modne frem letekandidater i disse lisensene sammen med våre nye partnere.

Selskaper

Følgende selskaper får tilbud om operatørskap (antall operatørskap i parentes):

A/S Norske Shell (2), Aker BP (14), ConocoPhillips (4), ENGIE (2), Faroe Petroleum (4), INEOS (1), Lundin (6), MOL (2), OMV (3), Petrolia (1), Point (2), Repsol (2), Spirit (3), Statoil (17), Suncor (2), Total (3), VNG (2), Wellesley (2) og Wintershall (3).

Følgende selskaper får tilbud som rettighetshavere (antall andeler i parentes, inkludert andeler som operatør):

A/S Norske Shell (4), Aker BP (23), Capricorn (4), Concedo (5), ConocoPhillips (7), DEA (5), DNO (10), ENGIE (4), Eni (4), ExxonMobil (2), Faroe (8), Idemitsu (1), INEOS (1), INPEX (1), Lime (1), LOTOS (2), Lundin (14), Maersk (3), MOL (3), OKEA (2), OMV (5), Pandion (2), Petrolia (4), PGNiG (2), Point (10), Repsol (3), Skagen44 (1), Spirit (11), Statoil (31), Suncor (5), Total (3), VNG (8), Wellesley (7) og Wintershall (6).