Regjeringen tror velgerne vil straffe Ap for Lofoten-forslag

Publisert

Regjeringspartiene føler seg sikre på at Arbeiderpartiet har bommet med sitt forslag om å verne deler av Lofoten. Heller ikke miljøpartiene liker forslaget.

Kompromissforslaget fra Arbeiderpartiets programkomité innebærer at deler av områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja vernes for oljevirksomhet, mens andre deler åpnes for konsekvensutredning. Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mener dette er et helt feil signal å komme med i en tid hvor oljebransjen sliter.

– Dette blir en viktig sak i valgkampen, så får vi se hva velgerne sier. Jeg er sikker på at mange opplever dette som et stort svik fra Arbeiderpartiet, sier han til NTB.

Også Høyre mener Arbeiderpartiets forslag er svært uheldig.

– Høyre og Arbeiderpartiet har stått sammen i oljepolitikken i 40 år. Nå vender Arbeiderpartiet oljenæringen ryggen i en tid der titusener mister jobben, sier Høyres Nikolai Astrup.

– Første skritt

På den andre siden mener Venstre at forslaget ikke går langt nok, og SV kaller det første skritt på veien mot åpning for oljeboring.

– Når skal Arbeiderpartiet innse at det ikke går an å være miljøvennlige og oljevennlige samtidig, spør Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson.

Heller ikke AUF er fornøyde, og leder Mani Hussaini lover å trappe opp kampen fram mot landsmøtet for at hele Lofoten skal forbli oljefri sone.

– Færre konflikter

Ap-nestleder Hadia Tajik, som har ledet programarbeidet, er ikke overrasket over kritikken.

– Et kompromiss er ikke et kompromiss med mindre det får kritikk fra flere leire, sier hun.

Programkomiteen går inn for konsekvensutredning av havområdene sør for Lofoten som ligger lengst fra land. Begrunnelsen er at det allerede i dag utvinnes olje og gass i deler av området, og det er infrastruktur på plass for petroleumsvirksomhet.

– Her er også kontinentalsokkelen bredere slik at det blir færre mulige konflikter mellom fiskeri og olje- og gassvirksomhet, sier Tajik.

Tajik erkjenner at det har vært en krevende diskusjon, men mener at forslaget ivaretar hensyn til industrien og miljøet. Beslutningen programkomiteen landet på, var grundig diskutert med representanter for landsdelen og fagbevegelsen, inkludert LO-leder Gerd Kristiansen, påpeker hun.

LO-topp positiv

En av de store forkjemperne for oljeutbygging i nord, Leif Sande, som er leder i LO-forbundet Industri Energi, er positiv til forslaget fra Ap om vernesoner i Lofoten.

– Jeg tror dette er en realitetsorientering der Ap har tatt hensyn til motargumentene. Vi har stått på for full konsekvensutredning i alle år, men av alle mulige vedtak er dette langt fra det verste, sier Sande til Dagens Næringsliv.

Han tror at forslaget med vernesoner kan være mer spiselig enn alternativene som så langt har ligget på bordet.

– Dette er en sak som har rullet siden før år 2000. Selv med skiftende regjeringskonstellasjoner har det så langt ikke vært realisme i utbyggingen. Selv med ulike konstellasjoner, så blir resultatet slik småpartiene bestemmer det, sier han. (©NTB)