Regjeringen kritisk til russisk atomslep

Publisert

Regjeringen er "svært kritisk" til de russiske planene om å slepe det flytende kjernekraftverket Akademik Lomonosov langs norskekysten neste år.

– Det er mange alvorlige spørsmål knyttet til et eventuelt slep som er både uavklarte og ubesvarte. Vi er spesielt bekymret for transport med reaktorbrensel, framholder utenriksminister Børge Brende (H) til Stortinget i et svar på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen.

Brende opplyser at slepet etter planen skal finne sted sommeren 2018 og at atomkraftverket vil bruke om lag tre uker på sin tur langs norskekysten til Murmansk fra St. Petersburg.

Planen er at Akademik Lomonosov skal plasseres ved Pevek i Nord-Øst Russland for å produsere strøm når kjernekraftverket Bilibino legges ned i 2019, ifølge Brende. Han sier spørsmålet har vært på dagsordenen i den norsk-russiske atomkommisjonen i flere år.

– Vi legger til grunn at russiske myndigheter ikke foretar en transport som ut ifra faglige vurderinger framstår uforsvarlig, poengterer utenriksministeren.

Aftenposten har skrevet om saken i flere omganger. Ifølge avisen har Norge og de andre nordiske landene i flere år – uten hell – forsøkt å få ut informasjon om sikkerhetsspørsmål og hvordan slepet skal gjennomføres.

(©NTB)