OljefondetStatens pensjonsfond utlandet
OljefondetStatens pensjonsfond utlandet

Rederier svartelistes av oljefondet

Publisert

Flere rederier ekskluderes fra oljefondet for å ha sendt skip til opphogging på strendene i Pakistan og Bangladesh, melder Sysla.

Norges Bank har besluttet å utelukke ni selskaper fra Statens pensjonsfond utland. I tillegg har ett selskap blitt satt til observasjon.

Fire av de ekskluderte er ifølge Sysla rederier som driver såkalt beaching: Precious Shipping PCL og Thoresen Thai Agencies PCL fra Thailand, sørkoreanske Korea Line Corporation (KLC) og taiwanske Evergreen Marine.

Praksisen hvor skip blir rent opp på langgrunne strender ved høyvann og så hogget opp ved fjære sjø, er blitt kritisert fra flere hold. Årsaken er risikoen det innebærer for ansatte og miljø ved å gjøre jobben uten faste installasjoner.

Oljefondets etikkråd anser at selskap som faser ut skip på denne måten, kan sies å medvirke til grove menneskerettighetsbrudd og alvorlig miljøskade.

Fire selskaper er ekskludert på grunn av sin produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen, mens ett selskap er utestengt fordi det foreligger uakseptabel risiko for grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene. Blant annet frykter Norges Bank tvangsarbeid, fordi det polske selskapet Atal SA bruker en underleverandør som har benyttet nordkoreanske arbeidere på sine byggeplasser.

(©NTB)