OSLO  20160316.Statsminister Erna Solberg deltar i muntlig spørretime på stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OSLO 20160316.Statsminister Erna Solberg deltar i muntlig spørretime på stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Reagerer på Solbergs CO2-regnestykke

Publisert

Arbeiderpartiet reagerer på antydninger fra statsminister Erna Solberg (H) om at karbonfangst og lagring av CO2 vil kunne koste opp mot 80 milliarder kroner.

Dette beløpet er ifølge VG åtte ganger høyere enn det forrige anslaget regjeringen gjorde i fjor, som var mellom 7,2 og 12,6 milliarder kroner.

– Dette blir vanvittige summer. Er det slik at regjeringen nå er i ferd med å trekke seg fra løftet om å innfri minst ett prosjekt med karbonfangst og lagring? sier stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap), som er medlem i energi- og miljøkomiteen.

Sammen med Espen Barth Eide (Ap) stilte hun flere spørsmål til Solberg om karbonfangst og lagring i Nordsjøen i forrige ukes spørretime.

Statsministeren informerte Stortinget om at de må være klar over at dette vil koste milliardbeløp de neste årene:

«Det er betydelige beløp de neste årene, som sannsynligvis – hvis vi skal gjennomføre tre prosjekter – fort kan være oppe i størrelsen til Nasjonal transportplan i de årlige prioriteringene i budsjettet».

Det årlige beløpet til Nasjonal transportplan er i snittet 77, 7 milliarder kroner fra 2018 til 2029, ifølge regjeringens anslag.

– Jeg håper hun tok feil, sier Botten.

Statsministerens kontor sier til avisen at det er olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) som svarer på dette. Han sier han vil rapportere på prosjektet til Stortinget senest i mai 2018.

(©NTB)