Utsirah¯yden, Nordsj¯en  20160216.Eksteri¯r p Edvard Grieg-plattformen. Edvard Grieg-feltet er et oljefelt som ligger p Utsirah¯yden i Nordsj¯en, 180 km vest for Stavanger. Det ble pÂvist olje i feltet i 2007, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015. Foto: HÂkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Utsirah¯yden, Nordsj¯en 20160216.Eksteri¯r p Edvard Grieg-plattformen. Edvard Grieg-feltet er et oljefelt som ligger p Utsirah¯yden i Nordsj¯en, 180 km vest for Stavanger. Det ble pÂvist olje i feltet i 2007, og oljeproduksjonen ble startet opp i november 2015. Foto: HÂkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rapport: Norges oljeplaner på kollisjonskurs med Parisavtalen

Publisert

Norges planlagte olje- og gassproduksjon for årene fremover er ikke forenlig med retningen man må ta for å nå klimamålene, ifølge en ny rapport.

Klimatenketanken Oil Change International har utført egne nasjonale studier, og Norge er første landet ut, skriver Dagbladet som har fått tilgang til rapporten.

I rapporten står det ifølge avisen at Norges utslippskurs med foreslåtte og prosjekterte nye olje- og gassfelt ikke er på linje med nivået av globale utslippskutt som skal til for å nå klimamålene i Parisavtalen.

Det kommer også fram at de foreslåtte og prosjekterte feltene vil føre til 150 prosent mer utslipp enn hva tilfellet er fra felt som er i drift i dag, og at Norge er verdens sjuende største eksportør av utslipp.

– Dette betyr én ting, vi må slutte å lete etter olje og gass. Det er ingen som mener vi skal skru igjen kranene i morgen, men å slutte å lete er det minste man kan gjøre, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg til avisen.

Hun ber norske politikere ta ansvar.

– Uansett hvem som styrer landet etter valget, må de se på hvordan man kan få til kontrollert utfasing, sier Lundberg.

(©NTB)