Rapport: Nær 170.000 dollarmillionærer i Norge

Publisert

Antallet norske dollarmillionærer har tredoblet seg de siste ti årene, og de rike blir stadig rikere, viser World Wealth Report 2018.

Ved årsskiftet var det 169.000 dollarmillionærer i Norge. I gjennomsnitt disponerer disse 22 millioner kroner hver, viser rapporten som årlig kartlegger den globale formuen.

I virkeligheten er dollarmillionærene enda rikere, for tallene tar utgangspunkt i personer som har en formue over en million dollar i investerbar formue. Verdien av for eksempel bolig er ikke tatt med.

– De norske dollarmillionærene har til sammen en formue på 454,8 milliarder amerikanske dollar, eller vel 3.700 milliarder kroner, sier Johan Bergström, finansekspert hos konsulentselskapet Capgemini i en pressemelding.

Tredobling

Det er 22. året på rad World Wealth Report legges fram. Den viser blant annet at de ti siste årene har antallet norske dollarmillionærer tredoblet seg, og siden 2016 har antallet økt med 10 prosent.

Norge har med det flere dollarmillionærer per innbygger enn land som Sverige, Østerrike, Argentina og Mexico.

Konsulentselskapet som legger fram rapporten, tror at den norske oljefesten vil fortsette. De forventer også i 2019 en kraftig vekst i norsk økonomi som følge av høyere oljeinvesteringer og fallende arbeidsledighet.

Global rikdom

Antallet dollarmillionærer øker over hele verden, og aldri har de hatt mer penger. 70 tusen milliarder dollar er den svimlende summen rikdommen utgjorde i 2017, en økning på mer enn 10 prosent fra året før.

Med så mye rikdom, forventer Capgemini at formuesforvaltning blir en stadig mer attraktiv næring, og at banker og finansinstitusjoner kan bli utfordret.

– Teknologiselskaper som Google, Facebook, Amazon og Alibaba sitter på data som gjør at de kan tilby bedre og billigere løsninger enn tradisjonelle formuesforvaltere. Selskaper som vi i dag kjenner best som nettbutikker, søkemotorer eller sosiale nettverk, vil trolig utvikle forretningsmodeller som kan bidra til veksten i formue, sier Bergström.

(©NTB)