Salget svinger veldig fra måned til måned, men over tid viser tallene at dieselsalget øker samtidig som bensinsalget synker.
Salget svinger veldig fra måned til måned, men over tid viser tallene at dieselsalget øker samtidig som bensinsalget synker.

Prisnedgang på bensin og diesel

Publisert

Bensin kostet 14,91 kroner per liter, mens diesel kostet 14,52 kroner i januar.

På samme tid i fjor var bensinprisen 11 øre lavere og dieselprisen 15 øre høyere. Det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Bensinprisen har en avgiftsandel på 62 prosent og er på 54 prosent for diesel.

Prisene på bensin og diesel har de siste årene økt mer enn avgiftene. Prisforskjellen mellom bensin og diesel er nå 0,39 kroner. I løpet av ett år utgjør det 4.680 kroner basert på en gjennomsnittlig kjørelengde på 12.000 kilometer.

Prisen har falt de siste tre månedene. Så langt i år ligger gjennomsnittsprisen på 14,91 kroner for bensin og 14,52 for diesel

I januar ble det solgt 3,1 ganger så mye diesel som bensin. Totalt ble det solgt 239 millioner liter diesel og 76 millioner liter bensin. Drivstoffsalget er sesongbetont, og det var mindre enn måneden før.

Det er solgt 76 millioner liter bensin og 239 millioner liter diesel så langt. Den generelle trenden er at bensinsalget gradvis faller, mens dieselsalget faktisk øker.

Statens inntekter for salg av drivstoff var på 0,7 milliarder kroner for bensin og 1,9 milliarder for diesel i forrige måned. Dette består av veiavgift, C02-avgift og merverdiavgift. Veibruksavgiften er 1,42 kroner høyere for bensin enn diesel, men det selges mer diesel enn bensin.

CO2-avgiften er lik for bensin og diesel, og den utgjør nå 1,16 kroner per liter. Uten særavgiftene, men med moms, ville bensinen ha kostet 8,58 kroner literen, mens det ville ha kostet 9,61 kroner per liter diesel. CO2-avgiften utgjør kun 7,8 prosent av bensinprisen og 8,0 prosent av dieselprisen.

Kilde: Artikkelen er skrevet av NTB og enerWEs automatiserte system basert på data fra SSB.

Les også: