ABB mottok viktig sertifisering

Godkjenning fra ABS. ABBs egenutviklede Onboard DC Grid nådde en ny milepæl da det amerikanske klasseselskapet ABS typegodkjente det energieffektive likestrøms kraftsystemet for marineapplikasjoner. I januar 2014 mottok ABB en Approval in Principle (AIP) for Onboard DC Grid av det amerikanske klasseselskapet American Bureau of Shipping (ABS). Onboard DC Grid er et system for likestrøms … Continued

Godkjenning fra ABS.

ABBs egenutviklede Onboard DC Grid nådde en ny milepæl da det amerikanske klasseselskapet ABS typegodkjente det energieffektive likestrøms kraftsystemet for marineapplikasjoner.

I januar 2014 mottok ABB en Approval in Principle (AIP) for Onboard DC Grid av det amerikanske klasseselskapet American Bureau of Shipping (ABS). Onboard DC Grid er et system for likestrøms kraftdistribusjon, som kutter drivstofforbruk og utslipp takket være en mer optimal regulering av hastigheten på dieselmotorene. I tillegg er systemet plassbesparende og gir mer rom for nyttelast.

AIP-sertifiseringen er en milepæl for Onboard DC Grid, som betyr at kundene våre kan være trygge på at løsningen tilfredsstiller en rekke maritime standarder og sikkerhetskrav. Dette er et langt skritt i retning av endelig klassegodkjenning. Interessen blant kundene våre har vært stor, og den blir ikke mindre etter dette, sier leder for ABBs marinevirksomhet i Norge, Sindre Sætre.

Onboard DC Grid-konseptet er utviklet av ABBs marinevirksomhet på Billingstad og i Ulsteinvik. Den første installasjonen har i ett år fungert problemfritt om bord i «Dina Star». Offshorefartøyet eies av Myklebusthaug Offshore og ble bygget av Kleven Verft i Ulsteinvik.

Både rederiet og verftet har gått foran ved å ta i bruk ny teknologi. Onboard DC Grid er et viktig bidrag til en mer bærekraftig, maritim bransje. Foruten drivstoffkutt og redusert plassbehov gjør systemet det enkelt og energieffektivt å integrere andre energikilder, som batteri, brenselceller eller solenergi, forklarer Sætre.

For å optimalisere det elektriske fremdriftssystemet vil ABB tilby en tilleggsapplikasjon til Onboard DC Grid, som tar i bruk batterilager, blant annet for å ta unna toppene i forbruket og som reservekraft. Dette systemet utvikles i nært samarbeid med det verdensledende marinelaboratoriet Marintek i Trondheim.

Med et likestrøms kraftsystem om bord anslår ABB et drivstoffkutt på opp mot 20 prosent og plass- og vektbesparelser på opp mot 30 prosent. Installasjonen er enklere enn et tilsvarende system basert på vekselstrøm, samtidig som påliteligheten og beskyttelsen mot elektriske feil er like god eller bedre.

For å få AIP-godkjennelse har Onboard DC Grid bestått en rekke tekniske tester og vært gjenstand for grundige risikovurderinger. AIP er et viktig verktøy for design, godkjenning, gjennomføring og evaluering av nye prosjekter og dermed nyttig for hele verdikjeden av designere, rederier, verft og klasseselskaper. Onboard DC Grid ble nominert til The Energy Efficiency Award under Nor-Shipping i 2013.

AIP er et rammeverk som klasseselskapene bruker for å gjennomgå og godkjenne innovative konsepter som ennå ikke er dekket av eksisterende regelverk. Klasseselskapene i maritim bransje definerer og vedlikeholder tekniske standarder for konstruksjon, bygging og drift av både tradisjonelle fartøyer og offshoreinstallasjoner. Hovedintensjonen er å beskytte mennesker og miljø.

Kilde: abb.no