Statoils historie

Publisert

Statoil har besluttet å gjennomføre et stort prosjekt for å skrive selskapets historie til 50-årsjubileet i 2022, skriver selskapet i en pressemelding.

Universitetet i Oslo er valgt som hovedleverandør i et prosjekt som også vil trekke på øvrige norske forskningsinstitusjoner.

Statoils historie» vil være et historiefaglig forankret forskningsprosjekt, som skal være ferdig til selskapets 50-årsjubileum i 2022. Prosjektet tar sikte på å vinne ny kunnskap om Statoil og petroleumsvirksomhetens samfunnsmessige betydning gjennom femti år og formidle dette til et bredt publikum. Prosjektet vil også ha som hensikt å være et faglig opplæringsverktøy for kommende generasjoner.

Sluttproduktet blir etter planen en historie i to bind samt et omfattende nettsted som, integrert med bøkene, skal by på mer av bilder, filmer og lyd.

– Vi har høye ambisjoner for prosjektet. Dette dreier seg om noe langt mer enn selskapshistorie, det er Norges-historie som vil bli formidlet gjennom arbeidet, sier kommunikasjonsdirektør i Statoil, Reidar Gjærum, som vil lede styringsgruppen for historieprosjektet.

– Statoil har valgt Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo som ansvarlig for prosjektet. De har Nordens største historikermiljø, og god erfaring fra tidligere omfattende og relevante historieprosjekter, sier Gjærum.

Prosjektleder vil være professor Einar Lie. Statoil har også lagt inn en klar forpliktelse om å ta med andre viktige forskningsinstitusjoner i arbeidet.

– Som historiker er jeg glad for Statoils initiativ. Det vil bidra til økt kunnskap både for forskningsinstitusjonene og samfunnet. Det er et uttrykk for åpenhet og tillit at vi får tilgang til mye og ny dokumentasjon og anledning til å gå dypt inn også i kontroversielle sider ved selskapets etablering og utvikling, samt at vi får frihet til å skrive om dette på vår måte, sier professor Einar Lie ved Universitetet i Oslo.

– Vi vil nå lyse ut midler og gjennomføre et phd-prosjekt og to postdok-prosjekter samt at studenter tilbys studentstipend for å skrive et større antall mastergradsoppgaver, fortsetter Lie.

Powered by Labrador CMS