Vil stramme inn bruk av oljepenger

For høyt kostnadsnivå. Venstre vil som det første politiske partiet stramme inn på statens bruk av oljepenger ved å endre handlingsregelen. Det er tvingende nødvendig for å holde igjen på oljepengebruken i en situasjon der kostnadsnivået for norsk konkurranseutsatt næringsliv ligger 60– 70 prosent over konkurrentlandenes, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til Aftenposten. Sentralbanksjef Øystein Olsen … Continued

For høyt kostnadsnivå.

Venstre vil som det første politiske partiet stramme inn på statens bruk av oljepenger ved å endre handlingsregelen.

Det er tvingende nødvendig for å holde igjen på oljepengebruken i en situasjon der kostnadsnivået for norsk konkurranseutsatt næringsliv ligger 60– 70 prosent over konkurrentlandenes, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til Aftenposten.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og SSB-sjef Hans Henrik Scheel har begge anbefalt å redusere pengebruken fra 4 til 3 prosent, men hittil har politikerne strittet imot.

Venstre-ledelsen kjempet på landsmøtet i fjor innbitt mot Unge Venstres forslag om nettopp kutt i oljepengebruken. Men på Venstres landsmøte neste helg kommer redaksjonskomiteen til å legge fram et forslag om kutt, og forslaget ligger an til å få klart flertall. Ifølge Aftenposten stiller en samlet partiledelse seg bak forslaget, skriver avisen.

Dessuten er dette viktig i et generasjonsperspektiv. Hvis vi fortsetter med dagens nivå på oljepengebruk, så går det galt, sier Breivik.

Handlingsregelen ble innført av Jens Stoltenbergs (Ap) første regjering i 2001. Den skulle sikre at flere generasjoner skulle dra nytte av Norges enorme oljeformue, og dessuten unngå overoppheting av økonomien.

Regelen sier at statsbudsjettet kan ha et underskudd i som ligger på 4 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til budsjettåret når inntektene fra oljevirksomheten blir holdt utenfor.

(©NTB)